Mormor Janes kroppkakor

Mormor Janes kroppkakor
Foto: TV4
Niclas Wahlgren
Niclas Wahlgren

Mormor Janes kroppkakor

10 ingredienser

Ett gammalt familjerecept med fantastiskt goda kroppkakor. /Niklas Wahlgren

Ingredienser

portioner
  • 1 kg fast potatis
  • 300 g potatis, kokt (1 medelstor väger ca 70 g) [ca 4 st]
  • 2 dl vetemjöl
  • 200 g rimmat sidfläsk
  • 1 gul lök
  • 1,5 msk malen kryddpeppar, grovmald
  • salt
  • 100 g smör

Till servering

  • rårörda lingon
  • matlagningsgrädde

Gör så här

Kroppkakor

  1. Riv den råa potatisen, lägg den i en duk och krama ur så mycket vätska som möjligt.
  2. Lägg därefter potatisen i en bunke.
  3. Pressa den kokta potatisen.
  4. Lägg den i bunken med den rivna potatisen.
  5. Tillsätt mjölet och lite salt.
  6. Blanda allt till en fin och smidig deg.
  7. Skär fläsket i tärningar och finhacka löken och tillsätt kryddpeppar.
  8. Koka upp rikligt med lättsaltat vatten i en rymlig kastrull.
  9. Rulla under tiden degen till en rulle och skär den i jämnstora, ganska tjocka bitar.
  10. Gör en liten grop i varje degbit som du fyller med lök och fläsk.
  11. Förslut gropen med handen och rulla försiktigt till en rund kaka.
  12. Lägg ner kroppkakorna i det kokande vattnet och låt sjuda i ca 45 minuter.
  13. När kroppkakorna är klara flyter de upp till ytan.

Skira smör

  1. Smält smöret i kastrull.
  2. Häll över det i en kanna och låt vila en liten stund, så att "slagget" lägger sig på botten.
  3. Häll av den klara delen av smöret till serveringen.

Servering

  1. Lägg upp kroppkakorna på tallrikar häll över det smälta smöret.
  2. Servera med rårörda lingon och matlagningsgrädde.