Jordgubbsglass

Jordgubbsglass
Foto: Fredrik Sandin Carlsson
Nigella Lawson
Nigella Lawson

Jordgubbsglass

Av: Nigella Lawson

Från: Nigella - En smak av sommaren

7 ingredienser

3h 25 min

Bara fantasin sätter gränser för vad du kan smaksätta din glass med. Den här varianten med jordgubbar är farligt god!

Ingredienser

portioner
  • 500 g jordgubbar
  • 2 dl strösocker
  • 5 dl standardmjölk
  • 5 dl vispgrädde
  • 10 äggulor
  • 2 msk citron, pressad
  • 1 vaniljstång

Gör så här

  1. Rensa och dela jordgubbarna grovt. Lägg dem i en bunke och strö över lite extra socker, cirka 2 matskedar. Låt stå och dra en stund.
  2. Häll mjölk och grädde i en tjockbottnad kastrull. Dela vaniljstången på längden, skrapa ur kornen och lägg både korn och stång i mjölkblandningen.
  3. Värm tills den nästan börjar koka, ställ kastrullen åt sidan och låt blandningen dra i 20 minuter.
  4. Vispa äggulor och 2 deciliter socker pösigt.
  5. Fiska upp vaniljstången ur gräddmjölken och häll blandningen över äggulorna under konstant vispande.
  6. Häll tillbaka blandningen i kastrullen, ställ kastrullen på spisen och värm blandningen under omrörning tills den börjar tjockna. Häll sedan blandningen i en bunke där den får svalna.
  7. Kör jordgubbarna till grovt mos i en matberedare. Häll ner i den svalnade äggblandningen tillsammans med citronsaften.
  8. Frys i glassmaskin eller i en vanlig frys. Om du väljer frysen tar du ut blandningen efter en timme och kör den några varv i matberedaren. Häll tillbaks och frys ytterligare en timme innan du på nytt kör blandningen i matberedaren. Frys igen tills glassen är genomfryst.