Nigellas kolakladdkaka

Kolakladdkaka
Foto: Fredrik Sandin Carlson
Nigella Lawson
Nigella Lawson

Nigellas kolakladdkaka

Av: Nigella Lawson

Från: Nigella - kort och gott

11 ingredienser

1h

Den här chokladkakan bakas tillsammans med en härlig kolasås!

Ingredienser

portioner

Till kakan:

  • 1,25 dl brunt farinsocker
  • 3 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 1,25 dl standardmjölk
  • 1 ägg
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 50 g osaltat smör, smält
  • 200 g dadlar, hackade

Kolasås:

  • 2,5 dl brunt farinsocker
  • 25 g osaltat smör, i små klickar
  • 5 dl vatten, kokande

Gör så här

  1. Värm ugnen till 190°. Smörj en form som rymmer 1 1/2 liter.
  2. Blanda farinsockret med mjölet och bakpulvret i en stor skål. Häll upp mjölken i en mindre skål, vispa i ägget, vaniljsockret och det smälta smöret och häll sedan blandningen över mjölblandningen. Rör om med en träslev så att det blandas väl.
  3. Vänd ner dadlarna och häll smeten i den smörade formen. Det gör ingenting att det ser ut att vara för lite, kakan pöser upp när den gräddas.
  4. Strö farinsockret till såsen över kakan och klicka på smöret. Häll på det kokande vattnet (ja faktiskt!) och ställ in i ugnen.
  5. Baka kakan i cirka 45 minuter. (Det kan hända att kakan behöver stå i 5 eller 10 minuter till.) Kakans översida ska vara elastisk och porös när den är klar, underst ska socker, smör och kokande vatten ha förvandlats till en mäktig, kladdig sås.
  6. Servera kakan med vaniljglass, crème fraîche eller vispgrädde.