Pasta med valnötssås

Pasta med valnötssås
Foto: Fredrik Sandin Carlsson
Nigella Lawson
Nigella Lawson

Pasta med valnötssås

Av: Nigella Lawson

Från: Nigella - kort och gott

10 ingredienser

35 min

En krämig pasta med rostade valnötter och parmesanost.

Ingredienser

portioner
  • 175 g valnötter (skalade, cirka 350 gram oskalade)
  • 0,5 klyfta vitlök, krossad
  • 1 skiva bröd
  • 1,5 dl standardmjölk
  • 25 g parmesanost, riven
  • 4 msk olivolja
  • salt
  • peppar
  • 2 kvistar persilja
  • 1 kg pasta

Gör så här

  1. Koka upp en stor kastrull vatten. Rosta valnötterna i en stekpanna tills det börjar dofta rikligt av nötter.
  2. Skär bort kanterna på brödskivan och lägg den i en skål. Häll över mjölken.
  3. Krossa vitlöksklyftan. Lägg 150 gram av valnötterna i en mixer, tillsammans med vitlöken, brödet med mjölken och parmesanosten.
  4. Blanda tills konsistensen är jämn och krämig. Häll då i oljan och krydda med salt och peppar. Blanda igen och häll över i en skål.
  5. Koka pastan efter anvisningarna på paketet. Spara en kaffekopp av pastavattnet. Häll pastan i ett durkslag. Lägg över pastan i en stor skål medan den fortfarande droppar lite. Stänk lite olivolja över för att hindra att pastan klibbar ihop.
  6. Om valnötssåsen är för tjock, blanda i lite av det sparade pastavattnet. Blanda såsen med pastan.
  7. Hacka resten av valnötterna grovt och strö dem över pastan tillsammans med lite mer parmesanost och hackad persilja.