175 g valnötter (skalade, cirka 350 gram oskalade)
0,5 klyfta vitlök, krossad
1 skiva bröd
1,5 dl standardmjölk
25 g parmesanost, riven
4 msk olivolja
salt
peppar
2 kvistar persilja
1 kg pasta
Gör så här
Koka upp en stor kastrull vatten. Rosta valnötterna i en stekpanna tills det börjar dofta rikligt av nötter.
Skär bort kanterna på brödskivan och lägg den i en skål. Häll över mjölken.
Krossa vitlöksklyftan. Lägg 150 gram av valnötterna i en mixer, tillsammans med vitlöken, brödet med mjölken och parmesanosten.
Blanda tills konsistensen är jämn och krämig. Häll då i oljan och krydda med salt och peppar. Blanda igen och häll över i en skål.
Koka pastan efter anvisningarna på paketet. Spara en kaffekopp av pastavattnet. Häll pastan i ett durkslag. Lägg över pastan i en stor skål medan den fortfarande droppar lite. Stänk lite olivolja över för att hindra att pastan klibbar ihop.
Om valnötssåsen är för tjock, blanda i lite av det sparade pastavattnet. Blanda såsen med pastan.
Hacka resten av valnötterna grovt och strö dem över pastan tillsammans med lite mer parmesanost och hackad persilja.