Nils-Emils äppelkaka

Nils-Emils äppelkaka
Foto: Fredrik Sandin Carlson
Nils Emil Ahlin
Nils Emil Ahlin

Nils-Emils äppelkaka

9 ingredienser

30 min

En busenkel äppelkaka. Smeten tar bara två minuter att röra ihop, sen sköter kakan sig själv i ugnen resten av tiden.

Ingredienser

portioner
  • 1 ägg
  • 125 g smör
  • 1,5 dl strösocker
  • 1,5 dl vetemjöl
  • 2 äpplen
  • 1 msk malen kanel
  • 3 msk strösocker
  • 50 g blandade nötter (eller sötmandel)
  • glass (eller vispgrädde, till servering)

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Smält smöret i en kastrull och blanda det sedan i en bunke med smör, ägg, socker och mjöl. Rör någon minut.
  3. Häll smeten i en ugnssäker form, till exempel en pajform.
  4. Skala äpplena och skär dem i ganska tunna klyftor.
  5. Täck smeten med äppelklyftorna.
  6. Hacka nötterna och strö över smeten med lite kanel och socker.
  7. Grädda i mitten av ugnen i 25-30 minuter.
  8. Servera med vaniljglass eller lättvispad grädde.