Evert Taubes fisksoppa

Evert Taubes fisksoppa
Foto: Fredrik Sandin Carlson
Nils Emil Ahlin
Nils Emil Ahlin

Evert Taubes fisksoppa

16 ingredienser

50 min

Den här mustiga och goda fisksoppan med färska blåmusslor går inte av för hackor!

Låt inte fisken sjuda för länge, då blir den seg och torr.

Ingredienser

portioner
  • 2 kg torsk (gös eller vitling - hel fisk)
  • 1 gul lök
  • 2 klyftor vitlök
  • 1 kruka färsk persilja
  • 1 kruka färsk dill
  • 1 lagerblad
  • 1 tsk timjan
  • 1 tsk vitpepparkorn
  • salt
  • 3 potatisar, skurna i skivor
  • 0,5 kg blåmusslor
  • 2 morötter
  • 1 msk smör
  • 2 äggulor
  • 1 dl vispgrädde
  • 1 knippe gräslök

Gör så här

  1. Filéa fisken och lägg ben och huvuden i en gryta med kallt vatten.
  2. Skiva löken vitlöken och potatisen och lägg ner i grytan tillsammans med persilje- och dillstjälkarna, lagerblad, timjan, vitpeppar och salt samt den skalade potatisen.
  3. Koka upp och låt sen alltsammans puttra i cirka 20 minuter. Skölj och skrubba under tiden musslorna. Dra bort eventuellt skägg och kasta den som är öppna och inte sluter sig när du knackar på dem.
  4. Lyft upp fiskskroven och passera resten genom en sil. Potatisen gör att soppan blir något simmig.
  5. Koka de väl rengjorda musslorna i lite av soppan - bara tills de har öppnat sig. Plocka musslorna ur skalen och lägg ner dem i soppan. Låt soppan småkoka ett par minuter. Tag upp musslorna.
  6. Skala och skiva morötterna i tunna skivor. Koka dessa i lite vatten med en klick smör.
  7. Blanda äggulorna och grädden och häll ner blandningen i soppan under vispning.
  8. Skär fiskfiléerna i 2-3 centimeter stora bitar. Lägg ner fiskbitarna i soppan och låt sjuda några minuter - inte koka.
  9. Tillsätt musslorna och morötterna.
  10. Smaka av med salt och peppar och strö över hackad gräslök samt dill och persilja före serveringen.