Kokt rimmat fläsklägg med rotmos

Kokt rimmat fläsklägg med rotmos
Foto: Fredrik Sandin Carlson
Nils Emil Ahlin
Nils Emil Ahlin

Kokt rimmat fläsklägg med rotmos

17 ingredienser

2h 5 min

Husmanskost är inte att förakta. Ät ofta!

Ingredienser

portioner
  • 2 kg rimmad fläsklägg, sågad i fyra bitar
  • 1 gul lök
  • 1 morot
  • 1 lagerblad
  • 6 kryddpepparkorn
  • 1 tsk timjan
  • vatten
  • 700 g kålrot

Rotmos:

  • 700 g kålrot
  • 1 morot
  • 6 potatisar
  • salt
  • vitpeppar, från kvarn
  • 0,5 tsk malen ingefära
  • fläskspad
  • 2 msk smör
  • valfri senap till servering

Gör så här

  1. Lägg fläskläggen i en rymlig kastrull och slå på vatten så att det täcker. Koka upp och skumma.
  2. Dela grönsakerna i grova bitar och lägg i lök, morot och kryddor. Koka sakta tills köttet känns mört, det tar cirka 2 timmar.
  3. Rotmos: Skölj och skala rötter och potatis. Skär rötterna i mindre bitar.
  4. Koka kålrötterna och moroten i fläskspad om läggen är kokad i förväg, annars i lättsaltat vatten. Koka i cirka 30 minuter och lägg därefter i potatisen. Koka allt mjukt.
  5. Pressa rötter och potatis eller kör i mixer. Blanda i smör och späd med fläskspad till lagom konsistens. Smaka av med salt, lite peppar och aningen ingefära.
  6. Servera fläskläggen med rotmoset och senap.