Oxsvansragu

Nils Emil Ahlin

Oxsvansragu

19 ingredienser

Ingredienser

portioner
  • 1,5 kg oxsvans, delad i bitar
  • 1 gul lök, grovt hackad
  • 2 klyftor vitlök, grovt hackade
  • 2 msk tomatpuré
  • 2 dl rött vin
  • 1 l hönsbuljong (eller grönsaksbuljong)
  • 1 lagerblad
  • 1 tsk timjan
  • 4 skivor rimmat sidfläsk
  • 1 morot (stor)
  • 1 bit rotselleri
  • 200 g champinjoner
  • 100 g soltorkade tomater, i mindre bitar
  • salt
  • peppar, från kvarn
  • smör, till stekning
  • olja, till stekning
  • soja
  • persilja, hackad

Gör så här

  1. Bryn oxsvansbitarna i olja och smör i en rymlig gryta. Salta och peppra och tillsätt löken och vitlöken. Lägg i tomatpurén och fräs ytterligare en stund. Slå på rödvin, buljong och lite soja och lägg på ett lock och låt grytan småkoka i ca 2 timmar.
  2. Under tiden ansa och skär rötterna i små tärningar. Dela champinjonerna i två eller fyra delar. Skär fläsket i 1/2 cm stora bitar. Stek fläsket knaprigt i en stekpanna. Slå av en del av fettet och lägg i rötterna och champinjonerna och fräs ytterligare en stund.
  3. När köttet börjar lossna från benen på oxsvansen är det dags att lägga i fläsk, soltorkad tomat och grönsaker och låta det koka ca 15 minuter. Strö rikligt med hackad persilja över.