Kokt kalv i dillsås

Kokt kalv i dillsås
Foto: Fredrik Sandin Carlson
Nils Emil Ahlin
Nils Emil Ahlin

Kokt kalv i dillsås

17 ingredienser

1h 10 min

Dillkött är en klassiker som till mesta delen sköter sig själv på spisen.

Ingredienser

portioner
  • 800 g grytbitar av kalvkött
  • grönsaksbuljong från tärning (eller hönsbuljong)
  • 1 gul lök, i bitar
  • 1 morot, i bitar
  • 8 vitpepparkorn
  • dillstjälkar
  • vatten
  • salt

Dillsås:

  • 5 dl kalvbuljong
  • 1 dl vispgrädde
  • 2 msk smör
  • 2 msk vetemjöl
  • 2 msk ättiksprit 12 %
  • 2 msk strösocker
  • 1 knippe dill, hackad
  • salt
  • vitpeppar, från kvarn

Gör så här

  1. Blanchera köttet genom att koka upp det i saltat vatten och sedan skölja av det under rinnande vatten.
  2. Lägg köttet i en kastrull och slå på buljong så att det täcker. Dela grönsakerna i grova bitar. Lägg i lök, morot, vitpeppar och dillstjälkar. Koka tills köttet känns mört, cirka 50 minuter.
  3. Sila av buljongen, plocka bort grönsaker och pepparkorn. Håll köttet varmt. Koka ihop buljongen så att det blir cirka 5 deciliter kvar.
  4. Fräs ihop smör och mjöl i en kastrull. Späd med buljongen och grädden och koka såsen i 5 minuter.
  5. Smaksätt med ättika, socker, salt och eventuellt peppar. Lägg ner köttet i såsen och koka upp. Tillsätt rikligt med hackad dill.