Oxgryta med nudlar

Oxgryta med nudlar
Foto: Fredrik sandin carlsson
Nils Emil Ahlin
Nils Emil Ahlin

Oxgryta med nudlar

16 ingredienser

1h

En härlig och rustig oxgryta med öl som reder sig själv på spisen. Grönsakerna i grytan kan varieras beroende på vad man råkar ha hemma för tillfället.

Ingredienser

portioner
  • 600 g grytbitar av oxkött
  • 1 gul lök, skivad
  • 2 msk tomatpuré
  • 2 lagerblad
  • 1 förp krossade tomater
  • 33 cl öl
  • 2 dl vatten
  • 1 hönsbuljongtärning
  • salt
  • peppar (gärna vitpeppar)
  • 4 klyftor vitlök
  • 3 morötter
  • 3 palsternackor
  • 6 steklökar
  • dragon, hackad, till servering
  • 2 förp nudlar

Gör så här

  1. Skala och skiva löken. Värm upp en stekpanna och bryn köttet i smör i omgångar. Lägg över i en gryta. Ta med löken och tomatpurén i sista omgången. Tillsätt sedan buljongen och vattnet, fräs ur pannan och häll i grytan.
  2. Tillsätt ölen, de krossade tomaterna, lagerbladen och vitlöksklyftorna (hela). Koka grytan sakta under lock i 45 minuter.
  3. Hacka morötterna, palsternackan och smålökarna i små bitar. Lägg i dem i grytan när köttet är nästan färdigt. Låt koka ett litet tag till.
  4. Koka upp vatten i en kastrull och koka nudlarna enligt anvisning på förpackningen, häll sedan bort vattnet. Fördela nudlarna på tallrikar och lägg upp grytan. Strö över hackad dragon och servera.