No bake bakelse med vaniljkräm & vispad hallonpannacotta

No bake bakelse med vaniljkräm & vispad hallonpannacotta
Foto: Camilla Hamid
Camilla H porträtt KH2024
Camilla H porträtt KH2024

No bake bakelse med vaniljkräm & vispad hallonpannacotta

16 ingredienser

Tänk härlig kexbotten, krämig hemkokt vaniljkräm, toppad med en syrlig och fluffig hallonpannacotta. Som en dröm i varje tugga och ni kan ju bara gissa över hur glad jag är över att ha dessa godingar ståendes i mitt kylskåp. -Camilla

Tips! Receptet är bakat i en rektangulär form med måtten 15×25 cm.

Ingredienser

portioner bitar

Botten

  • 14 digestivekex
  • 100 g smör, smält

vaniljkräm

  • 2,5 dl mjölk
  • 1 krm vaniljpulver (eller 1 vaniljstång)
  • 0,75 dl strösocker
  • 5 äggulor
  • 0,75 dl majsstärkelse
  • 50 g smör, mjukt

Uppvispad hallonpannacotta

  • 150 g frysta hallon
  • 1 citron, saften
  • 4 dl vispgrädde
  • 1,5 dl strösocker
  • 0,75 tsk agar-agar

Garnering

  • lingonpulver
  • färska hallon
  • färsk mynta

Gör så här

Botten

  1. Mixa kexen till ett fint smul. Detta görs allra bäst i en matberedare.
  2. Smält smöret i kastrull eller i microvågsugn och blanda ihop med kexsmulet till en formbar massa.
  3. Täck din form med bakplåtspapper och tryck ut kexmassan i botten på den. Se till att packa kexmassan så tätt du bara kan så att du får en stabil botten att skära i sen.
  4. Låt formen stå i kylskåpet medan du gör vaniljkrämen.

Vaniljkräm

  1. Lägg vaniljpulver och mjölk i en kastrull och låt koka upp. Vill du istället använda vaniljstång, delar du vaniljstången på längden och skrapar ur fröna. Lägg både skal och frön i en kastrull tillsammans med mjölken och låt koka upp. Ta bort från plattan.
  2. Vispa strösocker, äggulor och maizena med elvisp. Häll sedan detta över mjölken samtidigt som du rör om.
  3. Fortsätt sedan värma försiktigt på låg till medel värme under fortsatt omrörning. Ta bort kastrullen från plattan så snart krämen börjat tjockna.
  4. Tillsätt smöret och låt smälta i krämen medans du rör om.
  5. Häll den färdiga vaniljkrämen direkt över kexbotten och jämna till.
  6. Ställ tillbaka formen i kylskåpet igen medan du förbereder pannacottan.

Uppvispad hallonpannacotta

  1. Koka upp hallonen i en kastrull tillsammans med citronsaften tills hallonen lösts upp till ett mos.
  2. Kör moset genom en finmaskig sil så att du får ett mos utan kärnor.
  3. Lägg vispgrädde och agar agar pulver i en kastrull. Låt koka upp under omrörning i 2 minuter innan du har i hallonmos och strösocker.
  4. Koka hallonpannacottan i ytterligare någon minut innan du häller upp den i en skål.
  5. Låt pannacottan svalna och stelna helt och hållet innan du vispar upp den fluffigt med elvisp.
  6. Lägg pannacottavispet i en spritspåse och spritsa ut den över vaniljkrämslagret.
  7. Skär sedan upp i bitar. Tvätta av kniven mellan varje drag för fina bakelser utan ett kladdigt utseende.

Garnering

  1. Garnera därefter med färska bär, mynta och lingonpulver.
  2. Servera direkt eller förvara bakelserna i kylskåpet.