Värm blåbär och gelésocker i en kastrull på spisen. När det börjar koka sänk värmen och låt puttra i ca 5 minuter. Mosa inte bären. Ta bort från värmen, tillsätt citron och blanda lätt. Låt svalna.
Fodra botten på en rund form, med löstagbara kanter, ca 20–22 cm i diameter, med bakplåtspapper och ställ åt sidan.
Blanda kex och smält smör till en blöt massa. Tryck kexmassan i botten på formen, använd baksidan av en matsked. Packa kexmassan riktigt hårt så kommer inte botten smula när du serverar.
Sila all saft från blåbärs och gelésocker blandningen. Rör färskosten mjuk och blanda med den kalla blåbärssaften.
Häll blåbären över botten i formen. Häll fyllningen över blåbären och jämna till ytan.
Plasta in formen och ställ kallt i minst 4 timmar eller över natten. Innan servering lossa formen och ställ cheesecaken på ett serveringsfat.
Garnera med blåbär och citronmeliss. Servera den kylskåpskall.