No waste variation på blomkål

No waste variation på blomkål
Foto: TV4

No waste variation på blomkål

Av: Sveriges mästerkock - lagtävling

Från: Sveriges mästerkock

14 ingredienser

En lyxig och fantasifull variation på blomkål där du tar vara på hela blomkålen. Helbakad blomkål, picklad blomkål, blomkålssoppa, friterad blomkålsblast och en fondant på blomkål. Njut av den djupa blomkålssmaken och känn dig stolt över att du inte slängt någon del av blomkålen – more taste – less waste!

Ingredienser

portioner
  • 3 blomkål
  • 500 g smör (totalt)
  • salt
  • 1 kruka dragon
  • 1 dl vitvinsvinäger
  • 4 dl vispgrädde
  • 3 dl mjölk
  • 100 g trattkantareller
  • 150 g parmesanost
  • 50 g hasselnötter
  • rapsolja, till stekning
  • flingsalt
  • 1 dl vitt vin
  • 1 citron

Gör så här

Helbakad blomkål

  1. Börja med att sätta ugnen på 200 grader. Ta sedan ut roten på samtliga blomkålshuvuden med en kniv underifrån. Gnid in 1 helt uttaget huvud med ett lager smör, salta lätt, och baka i ugnen i 15-20 minuter, tills blomkålen känns mjuk rakt igenom och har en fin gyllenbrun yta.

Buljong- och smörsås

  1. Riv ner blomkålsrötterna till mindre bitar, skär upp övrig blomkål i fina buketter. Lägg resterna från hacket med de rivna rötterna i en kastrull och täck med vatten. Låt detta sjuda i ca 10-15 minuter, och ställ åt sidan för att dra lite. Detta ska bli grunden till den härliga smörsåsen. Sila blomkålsbuljongen och sjud ner vätskan tills ca 1,5 dl vätska återstår. Strax innan servering, mixa i ca 150 g smör i 1 dl av buljongen med stavmixer, smaka av med dragonvinäger, salt och finhackad dragon.

Dragonvinäger och picklad blomkål

  1. Plocka bladen på dragonen och lägg i ett isbad. Ta stjälkarna och mixa med vinägern i ca 30 sekunder till de är helt upplösta. Sila genom en sil eller kökshandduk, och ställ åt sidan.
  2. Skär loss några buketter från den andra blomkålen och skär tunna skivor på en mandolin (ca 10-15 skivor). Lägg dessa i isbad ca 10 minuter, ta upp på skärbräda, torka av och pensla sedan med vinägern.

Fondant på blomkål

  1. Stek hälften av buketterna på medelhög värme i smör i ca 2 minuter. Tillsätt 0,5 dl av blomkålsbuljongen, täck med lock och låt sjuda i ca 5 minuter. Ta sedan av locket och låt vätskan koka bort helt. Ställ åt sidan.

Friterad blomkålsblast och trattkantarell

  1. Värm upp olja till 150 grader i en kastrull. Trimma bort bladen från stammen på blomkåls blasten. Skär upp dessa blad i halvor och fritera till de är härligt krispiga. Dela trattkantareller och lägg på hushållspapper ca 10 min. Fritera sedan dessa i oljan. Lägg på hushållspapper och salta lite.

Blomkålspuré

  1. Grovhacka hälften av buketterna och lägg i en kastrull tillsammans med hacket från buljongen. Täck med grädde, mjölk och lite buljong. Låt detta sjuda tills blomkålen är mjuk rakt igenom. Mixa ihop med smör och finriven parmesan. Smaka av med dragonvinäger och salt.

Blomkålssoppa

  1. Reducera vinet i en kastrull. Häll i ca 3 dl av purén och lite mjölk. Koka ihop till önskad soppkonsistens, smaka av med citronskal, salt och dragonvinäger. Toppa gärna soppan med lite ugnsrostad parmesan och lite friterad blomkålsblast. Servera gärna soppan som en liten förrätt.
  2. Servera den bakade blomkålen med smörsås, picklad blomkål, fondant och friterad blast. Njut av purén tillsammans med friterad trattkantarell, blast och gärna lite rostade nötter för extra crunch.