Nordafrikanska köttbullar i tomatsås med bulgur

koket.se
Nordafrikanska köttbullar i tomatsås med bulgur
Foto: Tv4
zeina profilbild ny
zeina profilbild ny

Nordafrikanska köttbullar i tomatsås med bulgur

22 ingredienser

40 m

Med inspiration från Nordafrika bjuder Zeina på kryddiga köttbullar i mustig tomatsås som enkelt tillagas i ugnen. Perfekt både till vardagsmiddag och matlådan!

logo
zeina profilbild ny

Se Zeina Mourtada laga receptet

Ingredienser

portioner

Köttbullar

  • 600 g köttfärs
  • 1 gul lök, finhackad
  • 1 klyfta vitlök, rivna
  • 0,5 knippe färsk koriander, finhackad
  • 0,5 knippe persilja, finhackad
  • 1 tsk paprikapulver
  • 1 tsk malen spiskummin
  • salt
  • peppar

Tomatsås

  • 1 gul lök
  • 3 klyftor vitlök
  • olivolja (till stekning)
  • 2 tsk paprikapulver
  • 1 tsk malen spiskummin
  • 0,5 tsk malen kanel
  • salt
  • peppar
  • 400 g krossade tomater
  • 1 msk harissa
  • 0,5 knippe färsk koriander, finhackad
  • 0,5 knippe persilja, finhackad

Servering

  • bulgur

Gör så här

Tomatsåsen

  1. Finhacka lök och vitlök.
  2. Hetta upp olja och stek löken glansig.
  3. Tillsätt alla kryddor och stek några sekunder under omrörning. Vänd slutligen i krossad tomat, harissa och låt såsen puttra under lock i ca 15 minuter på låg värme.
  4. När såsen har kokat klart stänger du av värmen och vänder i koriander och persilja.

Köttbullarna

  1. Under tiden såsen puttrar kan du förbereda köttbullarna.
  2. Finhacka persilja och koriander (hälften ska i såsen och hälften i köttbullesmeten).
  3. Finhacka lök och riv vitlök.
  4. Blanda samman alla ingredienser till köttbullarna, fukta händer lite lätt och rulla runda köttbullar. Köttbullarna ska inte vara för stora.
  5. Lägg köttbullarna i en ugnsform. Häll tomatsåsen över.
  6. Baka mitt i ugnen i ca 15-17 minuter på 200 grader.

Servering

  1. Servera med bulgur.

Glöm inte att matsortera skal och rester från grönsakerna för en mer hållbar matlagning, och njut av dina köttbullar. /Köket-redaktionen