Nudelsallad med räkor

koket.se
Nudelsallad med räkor
Foto: Tv4
Jennie Walldén KM
Jennie Walldén KM

Nudelsallad med räkor

16 ingredienser

30 m

Fräsch glasnudelsallad med räkor och krispiga grönsaker. Dressingen bjuder på härliga asiatiska smaker som lime, ingefära, chili, koriander och mynta. Glasnudlarna går bra att byta ut mot lite matigare risnudlar.

logo
Jennie Walldén KM

Se Jennie Walldén laga receptet

Ingredienser

portioner
  • 200 g glasnudlar
  • 0,5 gurka
  • 2 morötter
  • 4 salladslökar
  • 1 röd paprika
  • 1 kruka koriander
  • 70 g babyspenat
  • 200 g handskalade räkor
  • 1 kruka mynta
  • 1 dl jordnötter, salta och rostade

dressing

  • 2 limefrukter, zest och färskpressad saft
  • 2 klyftor vitlök
  • 3 tsk ingefära, riven
  • 4 msk asiatisk fisksås
  • 2-3 tsk sriracha (eller sambal oelek)
  • 3 msk farinsocker

Gör så här

  1. Börja med dressingen. Riv skalet på limen med zestjärn och pressa ut saften. Finriv vitlöken. Blanda ihop med ingefära, fisksås, sriracha (eller sambal oelek) och socker. Smaka eventuellt av med mer fisksås, limesaft och socker. Ställ åt sidan.
  2. Koka nudlarna enligt anvisningen på förpackningen. Skölj väl i iskallt vatten så att nudlarna blir helt kalla. Droppa av väl, klipp tvärsöver och lägg i en stor salladskål.
  3. Skala gurkan och klyv på längden. Skrapa ut kärnorna och skiva. Strimla moroten med en potatisskalare och skiva salladslöken. Skär paprikan i munsstora bitar. Grovhacka korianderstjälkarna men spara bladen.
  4. Lägg alla grönsaker samt korianderstjälkar i salladskålen med glasnudlarna. Häll på dressingen och vänd runt.
  5. Lägg räkor på salladen. Plocka myntabladen och lägg överst med korianderblad och jordnötter. Ät och njut.