Amirs paella mixta

Amir Kheirmand DM

Amirs paella mixta

22 ingredienser

75 min

Wowfaktorn på en paella som står och puttrar i en stor panna, helst på en vedbrasa, är hög. Det gäller att bjuda hem mycket folk för det blir mycket mat. Köp sjysta råvaror, använd en bra kycklingfond och ge paellan tid. Ställ pannan på bordet och låt gästerna själva ta för sig. Servera gärna med bröd och aioli. Det är gott till. Vill du göra paella hemma tar du bara den största traktörpannan du har och kör. Det funkar jättebra. //Amir

Se till att paellan blir lite lite bränd i botten. Det ger en nötig, söt ton till hela rätten.

Ingredienser

portioner8 - 10
  • 6 dl kycklingfond
  • 0,5 förp saffran [25 g]
  • 0,5 dl olivolja
  • 400 g kycklinglårfilé, delade i stora bitar
  • 4 färska havskräftor
  • 1 gul lök, finhackad (stor)
  • 2 klyftor vitlök, pressade
  • 1 röd paprika, tärnad
  • 100 g chorizokorv, tärnad
  • 150 g pancetta, tärnat
  • 1 tsk rökt paprikapulver
  • 300 g paellaris
  • 2 dl vitt vin
  • 0,5 förp plommontomat, grovtärnade
  • salt
  • svartpeppar
  • 500 g blåmusslor, tvättade
  • 500 g hjärtmusslor, tvättade och ursandade
  • 100 g frysta ärtor
  • 1 knippe persilja, hackad
  • 2 citroner, klyftade
  • 3 citroner, saften

Gör så här

  1. Koka upp kycklingfonden och håll den varm. Lägg i saffran.
  2. Hetta upp en stor paellapanna. Häll i hälften av olivoljan och fräs kycklingen och havskräftorna i 6–7 minuter tills de har fått färg och nästan är färdiga. Salta och peppra. Lägg dem på ett fat och ställ åt sidan.
  3. Lägg i resten av olivoljan. Fräs lök, vitlök, paprika, chorizo, pancetta och rökt paprikapulver tills löken har mjuknat. Lägg i riset och rör om tills allt ris är täckt av oljan. Fräs i 2–3 minuter.
  4. Häll på vinet och tomaterna. Låt det koka tills mer än hälften av vätskan har kokat bort. Det tar ungefär 15 minuter.
  5. Dra ner spisen på låg värme, häll i hälften av fonden och låt det puttra i 10 minuter. Rör om då och då. Slå på resten av fonden när nästan all vätska har försvunnit in i riset och rör om en sista gång.
  6. Smaka av med salt, peppar och saften från tre citroner.
  7. Arrangera ut blåmusslorna och hjärtmusslorna. Tryck ner dem i riset med öppningen uppåt.
  8. Lägg i kycklingbitarna och havskräftorna.
  9. Stäng av värmen när riset är al dente, häll på ärterna och låt paellan stå i 10 minuter och gotta till sig.
  10. Garnera med hackad persilja och citronklyftor.