Jitterbuggare

Jitterbuggare
Foto: Anette Rosvall
Anette Rosvall
Anette Rosvall

Jitterbuggare

4 ingredienser

De här kakorna gjorde min mamma alltid till julen, ja eller hon gjorde dem lite innan och hoppades att de skulle räcka till julen. Hade hon tur och gömde dem väl, fanns de kvar. Annars hittade jag och min brorsa dem och smaskade i oss varenda frasig bit och lämnade bara en tom burk med lite smulor i botten. Jag har svängt till det lite på Jitterbuggarstil och använder min chokladmördeg till botten och gör marängen med lite muskovadosocker så den får en härlig kola ton. /Anette

Ingredienser

  • 0,5 sats mördeg

Marängfyllning

  • 2 äggvitor
  • 0,5 strösocker
  • 0,5 dl ljust muscovadosocker

Gör så här

  1. Blanda ihop mördegen och låt den ligga kallt ett tag och invänta bakning (cirka 30 minuter).
  2. När det har gått 20 minuter vispar du marängen, vispa ordentligt så att den blir riktigt fluffig. Det tar extra lång tid med muscovadosocker, men tappa inte tålamodet. Vispa på!
  3. Nu kommer det lite pilliga! Kavla ut mördegen så att det blir 2 lika stora rektanglar, ungefär lika stora som ett A4-papper (ca 20x30 cm).
  4. Bred marängfyllningen över mördegen och rulla ihop dem som rulltårta.
  5. Låt degrullarna vila i kylen tills de är riktigt kalla, det brukar ta ungefär en timma.
  6. Sätt ugnen på 175 grader. Skär deg rullarna i 20 skivor, ca 3 centimeter tjocka.
  7. Placera dem på en bakpappersklädd plåt. Grädda kakorna mitt i ugnen på 175 grader i cirka 15 minuter. Låt kallna på galler.