Vaniljkaka med hallon- och kardemummakräm

Vaniljkaka med hallon- och kardemummakräm
Foto: Tv4
Anette Rosvall
Anette Rosvall

Vaniljkaka med hallon- och kardemummakräm

11 ingredienser

Anettes recept på spröd vaniljkaka som serveras med en kräm på mascapone smaksatt med hallon och nymalen kardemumma.

Ingredienser

Vaniljkaka

  • 7,5 dl vetemjöl
  • 4 dl strösocker
  • 250 g smör, smält
  • 2 msk vaniljsocker
  • 6 tsk bakpulver
  • 3 ägg
  • 3 dl gräddfil

Hallon- och mascarponekräm

  • 1 förp mascarponeost (funkar nästan lika bra med crème fraiche)
  • 4 msk strösocker
  • några nypor nymalen kardemumma
  • 300 g frysta hallon

Gör så här

Vaniljkaka

  1. Sätt ugnen på 200 grader. Blanda mjöl, socker, bakpulver och vaniljsocker, tillsätt det smälta smöret och rör ihop till en grynig massa.
  2. Ta bort 3 dl av smulorna och ställ åt sidan. Blanda ägg och gräddfil i den andra delen av massan.
  3. Smörj en ugnsfast form och bred ut smeten, strö sedan över 3 dl smulor över kakan.
  4. Grädda din vaniljkaka mitt i ugnen i 20 minuter. Ta ut kakan, sikta över vaniljsocker blandat med florsocker. Låt kakan svalna och servera den med hallon- och mascarponekräm.

Hallon- och mascarponekräm

  1. Blanda ihop och rör runt, ju mer hallonen tinar desto mer rosa blir krämen. Den som väntar på något gott väntar aldrig för länge...