Hemgjord mandelmjölk

Hemgjord mandelmjölk

Av: Åse Falkman Fredriksson

Från: Nyhetsmorgon

5 ingredienser

Mandelmjölk är ett mycket hälsosamt alternativ till mjölk. Pröva denna, efter ett tag kommer du att vara fast. Mandeln är rik på protein, magnesium, E-vitamin och hälsosamma fetter. /Åse

Ingredienser

portioner liter
  • 200 g mandlar [3 dl mandlar]
  • 1 l vatten
  • 1 tsk vaniljpulver
  • 0,5 krm havssalt (eller himalayasalt)
  • ev 2 medjooldadlar

Gör så här

  1. Blötlägg mandlarna över natten eller i minst 6–8 timmar. Jag rekommenderar att du blötlägger i minst 24 timmar så mandlarna groddas. Detta ger en godare och mer näringstät mandel.
  2. Sila bort vattnet och skölj noga. Ta bort skalet, det är enkelt.
  3. Lägg det i en mixer, eventuellt tillsammans med dadlarna om du vill ha lite sötare mandelmjölk, och mixa på hög hastighet tills du får en fin mjölk. Sila sedan genom en nötmjölkpåse eller till exempel en ren nylonstrumpa.
  4. Smaksätt med vaniljpulver och salt. Förvara i kyl i upp till tre dagar.