Kalljästa Rimbobullar från Maja

koket.se
Kalljästa Rimbobullar från Maja
Foto: TV4
Birgitta Rasmusson
Birgitta Rasmusson

Kalljästa Rimbobullar från Maja

11 ingredienser

Kalljästa bullar som blir otroligt luftiga och goda. Garnera bullarna med glasyr efter gräddning.

"På min första praktikplats efter studenten fick jag lära mig att baka kalljästa bullar. Bullarna får nästan wienerbrödskänsla och degen ska bara jäsa en gång när bullarna lagts i formar i väntan på gräddning. Till stiliga kafferep och kalas bakades alltid ett finare vetebröd än det som bjöds till vardags. Skillnaden var att till den fina bullen krävdes mycket smör."

Se Birgitta Rasmusson laga receptet

logo

Ingredienser

portioner stycken
  • 25 g jäst
  • 2 dl mjölk, kall
  • 200 g smör, rumstempererat
  • 1 msk strösocker
  • ca 6 dl vetemjöl

Fyllning

  • 75 g smör
  • 1,5 msk strösocker
  • 1,5 tsk vaniljsocker

Pensling

  • 1 ägg

glasyr

  • 4 msk florsocker
  • 0,5 msk vatten

Gör så här

  1. Rör ut jästen i lite av mjölken i en skål.
  2. Tillsätt de övriga ingredienserna och arbeta samman till en smidig deg.
  3. Kavla ut degen till en stor fyrkant, 40 x 40 cm, på lätt mjölat bakbord.
  4. Skär degen i fyrkanter, 8 x 8 cm.
  5. Blanda samman fyllningen och lägg en klick på mitten av varje ruta.
  6. Nyp ihop rutorna och lägg knytena i pappersformar. Ställ formarna på en plåt. Låt bullarna jäsa cirka 2 timmar i rumstemperatur.
  7. Pensla bullarna med uppvispat ägg. Grädda mitt i ugnen i 250 grader i 5–10 minuter. Låt bullarna kallna. Glasera med florsockerglasyr.