Krämig efterrättspaj med konserverad ananas och creme fraiche i fyllningen.
Ingredienser
Pajskal
3 dl vetemjöl
150 g smör
1,5 dl florsocker
1 äggula
1 tsk salt
Fyllning
420 g ananasringar, avrunna
1 dl strösocker
1 msk vaniljsocker
1 ägg
1 äggula
2 dl crème fraîche
Till servering
vispgrädde
glass
Gör så här
Blanda alla ingredienser till pajskalet. Arbeta degen så lite som möjligt, nyp ihop den tills den precis går ihop. Plasta in och låt vila i kylen 30 min.
Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och mjöla en pajform. Kavla ut degen tunt och klä pajformens botten och kanter.
Klipp till ett bakplåtspapper så det täcker hela pajskalets insida. Fyll skalet med torkade gröna ärtor upp till kanterna. Förgrädda i ca 8 min, tag bort ärtor och bakplåtspapper och grädda ca 5 min till så skalet blir gyllenbrunt.
Skär ananasringarna fint tvärs över dess fibrer och mixa slät med stavmixer. Låt moset rinna av i ett durkslag.
Rör i resten av ingredienserna och fyll pajskalet. Grädda mitt i ugnen ca 30-35 min. Låt svalna.
Garnera din ananaspaj med spritsad grädde och servera med glass!