Chokladcupcakes med smörkrämsfrosting

Chokladcupcakes med smörkrämsfrosting
Foto: Liten kaka
Emelie Holm
Emelie Holm

Chokladcupcakes med smörkrämsfrosting

15 ingredienser

Chokladcupcakes med smörkrämsfrosting, smarriga cupcakes som du toppar med fluffig smörkräm.

Ingredienser

Chokladcupcakes

  • 2 ägg
  • 2,5 dl strösocker
  • 1,5 msk vaniljpulver
  • 2 dl vetemjöl
  • 1 tsk bikarbonat
  • 1 dl kakao
  • salt (en nypa)
  • 1 dl rapsolja
  • 2 dl gräddfil (eller filmjölk)

Smörkrämsfrosting

  • 250 g osaltat smör, rumstempererat
  • 500 g florsocker
  • 1,5 msk vaniljpulver
  • 4 msk standardmjölk
  • 1 tsk citron, skalet
  • hushållsfärg

Gör så här

Chokladcupcakes

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Sikta mjöl, kakao, bikarbonat samt salt ner i en bunke.
  3. Vispa ägg, socker och vaniljpulver ljust och fluffigt.
  4. Varva på låg hastighet mjölblandningen, gräddfilen samt oljan i tre omgångar ner i äggblandningen, det är viktigt att blandningen blir till en jämn smet.
  5. Sätt muffinsformar i muffinsplåt och fyll med smet ungefär 1/3.
  6. Grädda cirka 13–15 minuter. Lägg dina chokladmuffins på ett galler och låt dem svalna.

Smörkrämsfrosting

  1. Rör det rumstempererade smöret slätt och blanda ner florsocker och vaniljpulver.
  2. Rör slätt och häll i mjölken. Vispa i cirka 5 minuter tills krämen blir fluffig.
  3. Tillsätt citronskal och eventuellt hushållsfärg.
  4. Spritsa eller klicka ut smörkrämsfrosting på dina chokladmuffins.