Knaprig smulpaj med björnbär

Knaprig smulpaj med björnbär
Foto: Jenny Grimsgård
Emelie Holm
Emelie Holm

Knaprig smulpaj med björnbär

16 ingredienser

Smuldeg med havre, smör och socker som bas kan man variera i oändlighet. I det här receptet ville jag att det skulle knapra rejält, så lite grovhackade hasselnötter gjorde susen.

Ingredienser

Pajbotten

  • 3 dl vetemjöl
  • 0,5 dl florsocker
  • 100 g smör, kallt och i små kuber
  • ca 3 msk vatten, kallt

Fyllning och smuldeg

  • ca 400 g färska björnbär
  • 1 dl strösocker
  • 1 dl rörsocker
  • 2 msk majsstärkelse
  • 1 citron, zest (det ytterska på skalet)
  • 2,5 dl havregryn
  • 1,25 dl vetemjöl
  • 1,25 dl rörsocker
  • 2,5 dl hasselnötter, grovhackad
  • 1 tsk havssalt
  • 100 g smör, kallt och i små kuber

Till servering

  • vaniljglass

Gör så här

Botten

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Lägg mjöl, socker och smör i en matberedare och pulsa tills det blivit en jämn deg.
  3. Häll i lite kallt vatten för att göra degen enkel att arbeta med.
  4. Knåda ihop degen med händerna, lägg den i plastfolie och låt vila i kylskåpet i minst 30 minuter.

Smuldeg och fyllning

  1. Rör ihop björnbär, socker, maizena och citronzest i en skål. Se till att bären täcks ordentligt med maizena.
  2. Blanda havregryn, mjöl, socker, nötter och salt i en skål. Lägg i smöret och nyp in det tills smuldegen är jämn och fin.
  3. Tryck ut pajdegen i bottnen av en pajform som är cirka 25 centimeter i diameter.
  4. Lägg bärblandningen jämnt i pajformen.
  5. Strö över smuldegen, den ska täcka bären.
  6. Grädda i mitten av ugnen i cirka 45 minuter eller tills pajen har fått en härlig gyllenbrun färg. Låt svalna.
  7. Servera med en god vaniljglass.