Caesarsallad med kycklingspett

Erik Fröderberg Kockarnas Kamp 2018

Caesarsallad med kycklingspett

Av: Erik Fröderberg

Från: Nyhetsmorgon

17 ingredienser

Ceasarsallad med kycklingspett och Eriks supersnabba och megaenkla caesardressing. En beryktad dressing som anses vara komplicerad och svår. Som vanligt finns det genvägar till allt utan att tappa kvalitet på vägen.

Ingredienser

portioner

Spett

  • 3 kycklingbröst
  • 1 förp bacon
  • 1 ägg
  • 1 dl grädde
  • salt (efter smak)
  • svartpeppar (efter smak)
  • ev grillspett

dressing

  • 5 sardellfiléer i olja (oftast glasburk)
  • 1 citron, pressad
  • 1 klyfta vitlök
  • 1 dl mjölk
  • 2 dl majonnäs
  • 200 g parmesanost
  • 2 msk rödvinsvinäger

Krutonger

  • olivolja
  • 1 ciabattabröd
  • 2-3 romansallad, huvuden/kruka

Gör så här

Dressing

  1. Mixa mjölken med vitlöksklyftan och sardellfiléerna med en stavmixer eller dylikt.
  2. Riv ner nästan hela biten parmesanen fint på ett rivjärn.
  3. Blanda den rivna parmesanen, majonnäsen, mjölk/sardellmixen, citronsaft och rödvinsvinäger.
  4. Salta och peppra.

Spett

  1. Stek baconskivorna.
  2. Låt svalna på hushållspapper.
  3. Hacka ner dem grovt.
  4. Mixa kycklingen i en matberedare tillsammans med lie salt, ägget och grädden.
  5. Tillsätt baconet på slutet .
  6. Forma sedan färsen till små järpar. Antingen med blöta händer eller med en spritspåse.
  7. Lägg dem på en smord plåt och baka i ugn på 140 grader i 20 minuter.

Sallad

  1. Hyvla resten av parmesanen tunt med en potatisskalare.
  2. Hugg salladen i stora bitar, skölj väl i kallt vatten.
  3. Sila av och låt torka på en handduk.

Krutonger

  1. Skiva ciabattan supertunt.
  2. Blanda upp på en plåt med lite olja.
  3. Rosta i ugn 10 minuter på 170 grader.

Vid servering

  1. Blanda upp salladen med dressingen.
  2. Toppa av med den hyvlade parmesanen, krutongerna och kycklingfärsspetten, eventuellt uppträdda på träpinnar.
  3. Enjoy!