Morotskaka

Morotskaka
Foto: MATTON

Morotskaka

Av: Flickorna Lundgren

Från: Nyhetsmorgon

16 ingredienser

Ingredienser

  • 2,5 dl matolja
  • 200 g strösocker [ca 2,3 dl]
  • 4 dl morot, finrivna
  • 3 ägg
  • 240 g Vetemjöl special [4 dl]
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 tsk bikarbonat
  • 0,5 tsk salt
  • 1 tsk malen kanel
  • 0,5 tsk muskot, riven

Topping

  • 200 g smör
  • 200 g färskost
  • 180 g florsocker [3 dl]
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 1 citron, rivet skal och saft av

Garnering

  • färsk citronmeliss

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200°. Vispa socker och olja vitt. Tillsätt morötterna och sedan äggen, ett i taget. Blanda de torra ingredienserna och rör ner i smeten. Smörj och bröa en form och häll i smeten. Grädda mitt i ugnen 30-35 minuter. Låt morotskakan svalna något.
  2. Smält smöret till toppingen och låt det svalna. Vispa med de andra ingredienserna till en luftig smet. Bred över kakan. Låt stå kallt en stund så att toppingen stelnar. Garnera med citronmeliss.
  3. Morotskaka är vårt nötfria alternativ. För den som tycker om lite tuggmotstånd och tål nötter rekommenderas att tillsätta 1 dl valnötter till smeten.