Gravad lax med citron och svartpeppar

Fredrik Eriksson ny

Gravad lax med citron och svartpeppar

9 ingredienser

1,5 dygn

Citron- och svartpeppargravad lax serveras toppad med pepparrot och dill. Gravningen blir jättehärlig med den fina citrontonen och den lilla extra touchen svartpeppar.

Ingredienser

portioner6 - 8
  • 1 kg laxfilé
  • 2 msk salt
  • 3 msk strösocker
  • 1 msk svartpeppar, nymald
  • 1 citron, grovrivet skal från
  • 1 knippe dill, dillstjälkar till gravning, dillen finhackas till servering
  • 2 msk olivolja med citron
  • 1 dl crème fraîche
  • 1 msk söt senap

Gör så här

  1. Gnid in laxen med råvarorna och lägg den i en påse mellan 24-36 timmar, beroende på tjocklek.
  2. Skär laxen i tunna skivor, servera den med rikligt med nyriven pepparrot, finhackad dill och crème fraiche och lite söt svensk senap. Gärna lite julvört eller ett gott knäckebröd till.