Grönkålspaj med valnötter

Grönkålspaj med valnötter

Av: Hannu Sarenström

Från: Nyhetsmorgon

12 ingredienser

Pajen finns inte på julbordet men ofta som ett lunchtillbehör till julskinkan, fårfiolen eller den rökta laxen någon mellandag.

Ingredienser

portioner

Grönkålspaj med valnötter

  • 300 g grönkål
  • 75 g smör, kallt
  • 2,5 dl vetemjöl
  • 0,75 dl kvarg
  • 3 rödlökar
  • 1 msk olja
  • 1 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 3 ägg
  • 3 dl mellangrädde
  • 2 dl cheddarost, riven
  • 1 dl valnötter, grovt hackade

Gör så här

Grönkålspaj med valnötter

  1. Skär smöret i bitar och hacka ihop med mjölet. Tillsätt kesella och arbeta ihop en deg.
  2. Tryck ut den i en pajform, ungefär 24 cm i diameter. Nagga med gaffel och låt vila kallt i cirka 30 minuter. Värm ugnen till 200°. Förgrädda pajskalet i cirka 10 minuter.
  3. Grovhacka grönkålen och koka några minuter i lättsaltat vatten. Låt den rinna av. Skala och skiva löken. Fräs lök och grönkål i en skvätt olja i en stor stekpanna. Salta och peppra.
  4. Vispa ihop ägg och grädde, fördela grönkålsblandningen och osten i pajskalet och häll över äggstanningen. Strö över valnötter. Grädda i nedre delen av ugnen i 25–30 minuter.