Apelsin-och granatäpplesallad med vit chokladmousse

Apelsin-och granatäpplesallad med vit chokladmousse
Foto: Jennie Walldén
Jennie Walldén KM
Jennie Walldén KM

Apelsin-och granatäpplesallad med vit chokladmousse

11 ingredienser

Julig efterrätt med kryddig apelsinsallad, vit chokladmousse, granatäpple och pistagenötter. Enkel att göra.

**Jens Dolks dryckestips
**2741 Nederburg Noble Late Harvest 2012, Sydafrika
Gott dessertvin på Sydafrikas egna druva chenin blanc. Söt torkad aprikossötma i kombination med apelsinsyrlighet. Gärna till söta bär- eller fruktdesserter.

Ingredienser

portioner

Vit chokladmousse

  • 2 dl vispgrädde
  • 100 g vit bakchoklad

Apelsinsallad

  • 2 apelsiner
  • 0,5 dl strösocker
  • 1 dl vatten
  • 1 hel stjärnanis
  • 1 kanelstång
  • 1 tsk kardemummakärnor, mortlad
  • 1 tsk apelsin, skalet, rivet

Servering

  • 1,5 dl granatäpplekärnor
  • 1 dl pistagenötter, skalade och grovhackade

Gör så här

  1. Koka upp grädden, ta bort från plattan. Bryt den vita chokladen i bitar och lägg i den heta grädden. Vispa till all chokladen smält och ställ i kylen eller en liten stund i frysen till chokladgrädden är iskall men inte fryst.
  2. Koka upp en kryddig sockerlag genom att koka upp vatten med socker, stjärnanis, kanelstång och kardemumma. Låt koka i ca 10 minuter till lagen har tjocknat lite och kokat ner till hälften. Låt svalna.
  3. Riv lite av det orangea skalet från apelsinerna. Blanda i den kryddiga ockerlagen. Med en vass kniv, skär bort skalet och det vita från apelsinerna. Skiva apelsinerna tunt och fördela på 4 tallrikar. Ringla ca 1 tsk sockerlag över varje tallrik.
  4. Vispa chokladgrädden fluffig. Lägg en rejäl sked chokladmousse i mitten på varje tallrik, strössla granatäpplekärnor över och avsluta med pistagenötter.