Bibimbap på entrecôte med chilipicklad gurka

koket.se
Jennies bibimbap på entrecôte med chilipciklad gurka
Foto: Daniel Ohlsson
Jennie Walldén KM
Jennie Walldén KM

Bibimbap på entrecôte med chilipicklad gurka

27 ingredienser

40 min

Bibimbap är kanske Koreas mest kända rätt och älskad runtom i världen. Här med chilipciklad gurka, sesammarinerade böngroddar och sesammarinerad spenat.

Bibimbap betyder ”rört ris” med många härligt goda smaker och konsistenser i samma skål som blandas.  Äts gärna med sked. Eller med pinnar, om man föredrar det. Gott är det oavsett!
Gochujang, koreansk chilipaste kan ersättas med denna blandning:
1 msk sambal oelek
1 msk honung
1 msk misopaste
0,5 msk sesamolja
0,5 msk ljus soja
Dryckestips från Bengt Frithiofsson
1428 Singha ,  5% ,Thailand ,  16,20:-  ( 3 )
1952 Mariestads Alkoholfri  0,5% , Sverige  10,90:-  (5 )

Se Jennie Walldén laga receptet

logo

Ingredienser

portioner
  • 200 g nötkött, i lövtunna skivor, t ex entrecôte
  • 1,5 msk japansk soja
  • 1 msk strösocker
  • 2 tsk sesamolja
  • 1 msk vitt vin
  • 2 klyftor vitlök, rivna
  • 5 cm purjolök, tunt skivad
  • 4 dl koreanskt ris (eller japanskt ris)
  • 20 rädisor, delade i kvartar
  • 3 dl kimchi (hemgjord eller färdigköpt)
  • 4 ägg
  • gochujang (koreansk chilipasta)

Marinerad spenat

  • 200 g färsk spenat
  • 1 msk japansk soja
  • 1 salladslök, fint skivad
  • 1 msk sesamolja
  • 1 msk rostade sesamfrön

Sesammarinerade böngroddar

  • 150 g böngroddar (från mungbönor)
  • 1,5 tsk salt
  • 2 tsk sesamolja
  • 2 tsk rostade sesamfrön

Chilipicklad gurka

  • 1 gurka (stor)
  • 2 salladslökar, fint skivade
  • 1 tsk ättika
  • 2 tsk strösocker
  • 1 tsk salt
  • 2 tsk koreanskt chilipulver

Gör så här

  1. Börja med att blanda marinaden och lägg sedan i köttet. Låt stå medan du gör de andra ingredienserna. Stek sedan köttet i stekpanna på hög värme.
  2. Koka riset enligt förpackningens anvisningar och förbered alla namul (marinerade grönsaker).

Sesammarinerad spenat

  1. Koka upp minst 2 liter vatten. Lägg spenaten ett durkslag och häll det kokande vattnet över. Skölj sedan med kallt vatten och krama ur ordentligt. Blanda med övriga ingredienser.

Sesammarinerade groddar

  1. Lägg böngroddarna i en bunke. Koka upp 2 liter vatten och häll över böngroddarna. Häll genast av och skölj sedan groddarna med iskallt vatten. Låt rinna av väl i durkslag. Blanda groddarna med sesamolja, salt och sesamfrön.

Chilipicklad gurka

  1. Blada ättika, socker, salt och koreansk chilipulver. Skiva gurka i tunna skivor, gärna på en mandolin. Blanda med salladslök och den sötsyrliga blandningen. Lägg i en bunke och placera något tungt ovanpå, tex ett litet fat med en stenmortel på. Låt stå 20 minuter i kylen och häll av överflödig vätska innan servering.
  2. Stek äggen på endast en sida.

Servering

  1. Lägg riset i botten på 4 vida, djupa skålar. Lägg sedan alla namul, kimchi och kött var för sig på riset. Avsluta med att lägga ett stekt ägg ovanpå . Servera med gochujang - koreansk chilipaste, som var och en tillsätter efter smak. Rör runt och njut!