Gluten- och laktosfri tårta med rosor

Gluten- och laktosfri tårta
Foto: Sonja Dahlgren
Jessica FrejMaria Blohm
Jessica FrejMaria Blohm

Gluten- och laktosfri tårta med rosor

12 ingredienser

Rosecake, en liten, härligt luftig och glutenfri chokladtårta som går snabbt att baka. Rosa smörkräm(gjord på laktosfritt smör) spritsas på som rosor, men du kan naturligtvis lägga på den hur du vill. Recept ur appen Tårtor! Cook & bake gluten free.

Ingredienser

portioner

Tårtbotten

  • 3 ägg
  • 150 g strösocker
  • 30 g kakao
  • 1 tsk bakpulver
  • 25 g rismjöl
  • 25 g potatismjöl
  • socker, att strö på bakplåtspappret

Fyllning

  • ca 100 g hallonsylt

Dekoration

  • 250 g laktosfritt smör
  • 450 g florsocker
  • 4-6 tsk vatten, hett (börja med en mindre mängd och ta en tesked i taget)
  • röd hushållsfärg

Gör så här

  1. Vispa ägg och socker riktigt pösigt, i ca 10 minuter.
  2. Blanda alla torra ingredienser och blanda dem med sockersmeten.
  3. Lägg ett bakplåtspapper i en fyrkantig form, ca 20x30 cm, och häll smeten ovanpå.
  4. Grädda i ca 35 minuter i 175 grader.
  5. Lägg ett nytt bakplåtspapper på ett värmetåligt underlag och strö rikligt med socker ovanpå.
  6. Stjälp upp kakan på bakplåtspappret.
  7. Duscha eller pensla kallt vatten på det papper som nu är uppåt och dra försiktigt av det från kakan.
  8. Låt kakan svalna innan den dekoreras
  9. Dela kakan i två fyrkantiga delar och bred hallonsylt på den undre delen, lägg den andra ovanpå.
  10. Vispa samman smör, florsocker och hett vatten ett par minuter till en luftig smörkräm, tillsätt några droppar karamellfärg och blanda in tills du får den färg du önskar.
  11. Smörkrämen ska vara luftig och mjuk, men inte lös.
  12. Spackla tårtan med ett tunt lager smörkräm. Lägg resten av smörkrämen i en spritspåse med en s.k. stängd stjärntyll. Spritsa rosor över tårtan.