Grillat oxhjärta med selleri, isterband, rödvin och spenat

Johan Jureskog KK2023

Grillat oxhjärta med selleri, isterband, rödvin och spenat

16 ingredienser

”Oxhjärta är en detalj som är otroligt mört, kompakt och i stort sett fettfritt, ett riktigt Svenssonkött. Det är dessutom nästan gratis och väldigt lätt att ta hand om.” /Johan Jureskog

Ingredienser

portioner
  • 600 g färskt hjärta

Selleripuré

  • 400 g rotselleri
  • 0,5 dl grädde
  • 1 dl crème fraîche
  • 1 isterband

Sås

  • 2 schalottenlökar, finhackade
  • 1 klyfta vitlök, finhackad
  • 3 dl rött vin
  • 2 msk rödvinsvinäger
  • 1 krm färsk timjan finhackad (eller rosmarin)
  • 100 g smör

Servering

  • 150 g champinjoner
  • 2 msk smör
  • 100 g spenat
  • salt
  • peppar

Gör så här

  1. Putsa hjärtat fritt från senor och hinnor. Skiva hjärtat i centimetertjocka skivor. Låt det ligga framme ett par timmar innan tillagning. Torrgrilla hjärtat 20 sekunder på varje sida i en glödhet panna. Skiva tunt, salta och peppra väl.
  2. Sätt ugnen på 200 grader och stoppa in isterbandet i 5 minuter. Låt sedan svalna och ta ut inkråmet.
  3. Koka upp vatten i en stor kastrull, salta väl. Koka rotsellerin övermjuk. Pressa sedan ur allt vatten ur sellerin och lägg den i en ny kastrull och koka in grädden. Mixa purén slät med crème fraiche, salt och peppar och blanda med isterbandet.
  4. Koka löken i rödvinet och vinägern nästan torrt. Mata sen i smöret med en visp utan att det kokar och smaksätt med eventuellt mer vinäger, salt, peppar och örterna.
  5. Stek champinjonerna i smöret och blanda in spenaten i serveringsögonblicket. Servera med purén i botten och hjärtat skivat ovanpå. Dra rödvinssåsen och champinjonerna över.