Banankaka med varm bourbonsås

koket.se
Banankaka med varm bourbonsås
Foto: Linda Lomelino
Linda Lomelino
Linda Lomelino

Banankaka med varm bourbonsås

13 ingredienser

Fantastisk god och saftig banankaka med varm bourbonsås som med fördel äts med en skopa vaniljglass. Perfekt att göra med de där övermogna bananerna som ingen vill äta upp. Låt gärna kakan ligga till sig över natten täckt med plastfolie innan du häller såsen över kakan så hinner smakerna utvecklas.

Se Linda Lomelino laga receptet

logo

Ingredienser

portioner8 - 10 bitar

Banankaka

  • 7 dl vetemjöl
  • 2 tsk bikarbonat
  • 0,5 tsk salt
  • 225 g smör, rumsvarmt
  • 4,75 dl strösocker
  • 2 ägg
  • 2,5 dl gräddfil
  • 4 bananer [600-650 g]

Bourbonsås

  • 1,5 dl ljust muscovadosocker, hårt packat i måttet
  • 50 g smör
  • 1 dl vispgrädde
  • 0,5 tsk flingsalt
  • 1 msk bourbon (amerikansk whiskey)

Gör så här

Banankaka

  1. Värm ugnen till 175 grader. Smörj och mjöla en stor sockerkaksform som rymmer knappt 2,5 liter.
  2. Blanda mjöl, bikarbonat och salt i en skål.
  3. Vispa smör och socker ljust och krämigt i en annan skål i cirka 5 minuter. Tillsätt äggen, ett i taget, och vispa ordentligt mellan varje tillsatt ägg.
  4. Sikta ner mjölblandningen och tillsätt gräddfilen. Mosa bananerna och tillsätt även dem. Rör till en slät smet och häll den i formen.
  5. Jämna till ytan något med en sked och dunka formen lätt i bordet så att eventuella luftbubblor försvinner. Grädda kakan i nedre delen av ugnen i 65–70 minuter (kontrollera med en  provsticka att kakan inte är kladdig i mitten innan du tar ut den). Obs! Håll koll på kakan så  att den inte får för mycket färg. Efter redan 20 minuter kan det vara dags att täcka kakan med  en bit ugnsfolie. Låt kakan svalna lite i formen innan den vänds upp på ett ugnsgaller för att svalna  helt. Förvara gärna kakan inslagen i plastfolie över natten så hinner den gotta till sig lite.

Bourbonsås

  1. Blanda socker och smör i en kastrull. Värm tills allt har smält.
  2. Tillsätt grädden och koka upp. Låt såsen koka på svag värme i 2 minuter. Ta av kastrullen från värmen och blanda i salt och bourbon.
  3. Ringla hälften av såsen över kakan och servera resten bredvid. Vaniljglass är gott till.