0,5 tsk vaniljpulver (eller fröna från 1 vaniljstång)
4 msk espresso (eller starkt kaffe eller 4 msk vispgrädde)
3,5-4 dl florsocker
Dekoration
marsipan
Gör så här
Chokladbotten
Värm ugnen till 175 grader.
Smörj och bröa två bakformar, cirka 15 cm i diameter, eller baka i omgångar i samma form.
Smält smöret och låt det svalna.
Sikta ner mjöl, kakao, bakpulver och bikarbonat i en stor skål eller bunke. Tillsätt övriga ingredienser och vispa i ett par minuter till en slät smet.
Fördela smeten jämnt i formarna.
Grädda bottnarna i 30–35 minuter.
Låt bottnarna svalna i 15 minuter innan du stjälper upp dem på ett galler.
Choklad- och espressofrosting
Smält chokladen över vattenbad eller i mikro. Ställ åt sidan och låt svalna till rums- temperatur.
Vispa smöret ljust och krämigt. Tillsätt florsocker och kakao lite i taget tills blandningen är jämn. Blanda i den smälta chokladen och vaniljpulvret.
Tillsätt espresso, kaffe eller grädde lite i taget och vispa i ett par minuter tills frostingen är slät och glansig.
Sätta ihop tårtan
Dela båda bottnarna på mitten till fyra tunnare bottnar. lägg den första bottnen på ett tårtfat eller en tårtbricka.
Bred ut ett jämnt lager frosting över bottnen. Upprepa tills du har använt tre bottnar. lägg den fjärde bottnen överst med den skurna sidan ner.
Bred ett tunt lager frosting över hela tårtan.
Låt tårtan stå i kylen i cirka 20 minuter eller tills frostingen har stelnat något.
Skålen med frosting kan stå framme under tiden.
Bred resten av frostingen över hela tårtan i ett jämnt lager.
Dekorera med pumpor tillverkade av marsipan eller sugarpaste.