Chokladtårta med brynt maräng

koket.se
Chokladtårta med brynt maräng
Foto: Linda Lomelino
Linda Lomelino
Linda Lomelino

Chokladtårta med brynt maräng

20 ingredienser

Chokladtårta extra allt som får de flesta chokladälskare på fall. Chokladbotten, mjölkchokladfrosting, mörk chokladglasyr och marängfrosting.

Se Linda Lomelino laga receptet

logo

Ingredienser

portioner8 - 10 bitar

Chokladbottnar

  • 75 g smör
  • 3,5 dl strösocker
  • 3 dl vetemjöl
  • 1,5 dl kakao
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 tsk bikarbonat
  • 0,5 tsk salt
  • 2 ägg
  • 1,75 dl mjölk
  • 1,75 dl vatten, kokhett

Mjölkchokladfrosting

  • 200 g mjölkchoklad
  • 300 g smör, rumsvarmt
  • 3 msk espresso (eller starkt kaffe)
  • 1,5 dl florsocker
  • 0,5 krm salt
  • 0,25 tsk vaniljpulver

Chokladglasyr

  • 75 g mörk choklad 70 %
  • 35 g smör

Marängfrosting

  • 2 äggvitor
  • 1 dl ljust muscovadosocker, hårt packat i måttet

Gör så här

Chokladbottnar

  1. Värm ugnen till 175 grader. Smörj och mjöla två bakformar, 15 cm i diameter.
  2. Smält smöret och låt det svalna.
  3. Blanda socker, mjöl, kakao, bakpulver, bikarbonat och salt i en stor skål. Tillsätt det smälta smöret, ägg och mjölk och vispa till en jämn smet. Tillsätt vatten och rör till en slät smet. Fördela smeten jämnt mellan formarna och grädda i mitten av ugnen i 35–40 minuter (kontrollera med en provsticka att bottnarna inte är kladdiga i mitten innan du tar ut dem). Låt bottnarna svalna lite i formen innan de vänds upp på ett ugnsgaller för att svalna helt.

Mjölkchoklad

  1. Hacka mjölkchokladen och smält den över sjudande vattenbad. Låt svalna något.
  2. Vispa smöret ljust och krämigt. Tillsätt espresso, florsocker, salt och vanilj och vispa till en slät kräm. Tillsätt den smälta chokladen och vispa lite till.

Sätta ihop tårtan

  1. Dela båda bottnarna på mitten så att du får fyra bottnar. Fyll och täck tårtan med frosting.
  2. Ställ in tårtan i kylen medan du gör chokladglasyren.

Chokladglasyr

  1. Hacka chokladen och smält den i en kastrull på låg värme tillsammans med smöret. Låt svalna till rumstemperatur.
  2. Ta ut tårtan ur kylen och häll över chokladglasyren. Bred snabbt ut den med en vinkelpalett
  3. eller en sked så att den rinner nedför kanterna. Ställ in tårtan i kylen igen.

Marängfrosting

  1. Lägg äggvitor och muscovadosocker i en skål över sjudande vattenbad. Vispa med en handvisp och värm blandningen till cirka 65 grader eller tills sockerkristallerna smält. Häll över smeten i en stor bunke och fortsätt vispa med elvisp tills blandningen blivit en vit och fluffig marängsmet. Vispa tills smeten svalnat, det tar cirka 10 minuter.
  2. Fyll en spritspåse med rund tyll med marängfrosting. Ta ut tårtan ur kylen och spritsa ut klickar  ovanpå tårtan. Bränn av frostingen med en gasolbrännare.