Pepparkakor och pepparkakshus, konditorns recept

Pepparkakor och pepparkakshus, konditorns recept ny2
Magnus Johansson
Magnus Johansson

Pepparkakor och pepparkakshus, konditorns recept

16 ingredienser

Magnus Johanssons recept på pepparkakshus. Låt alla vara med och dekorera, använd klassiska non stop eller leta runt i bakhyllan, där finns massor av roliga dekorationer!

I videoklippet ovan
Se pepparkakshuset växa fram i Nyhetsmorgon
 
Receptet ger ca 40-60 pepparkakor alternativt 1 pepparkakshus.

Viktigt för att få en bra deg är att arbeta den under kort tid och att låta den vila över natten.

Om du vill ha lite extra krisp, strö över socker blandat med kanel (eller annan valfri julkrydda) och apelsin innan du skjutsar in pepparkakorna/huset i ugnen.

Häll lite florsocker i en sil och skaka lätt över huset och det lägger sig ett fint snötäcke över huset.

Ingredienser

Pepparkaksdeg

  • 1,5 dl ljus sirap
  • 2,5 dl brunt farinsocker
  • 0,5 tsk malen nejlika
  • 1 tsk malen ingefära
  • 2 tsk malen kanel
  • 1 tsk pomeransskal, malt
  • 175 g smör, smält
  • 1,5 dl vispgrädde
  • 11 dl vetemjöl
  • 2 tsk bikarbonat

glasyr

  • 2 dl florsocker
  • 0,5 äggvita
  • droppe ättiksprit 12 %

Sockerlim till pepparkakshus

  • 2,5 dl strösocker
  • 1 dl vatten
  • 75 g glykos

Gör så här

Pepparkaksdeg

  1. Blanda ihop sirap, farinsocker, kryddor och det smälta smöret som svalnat till rumstemperatur, i en bunke.
  2. Rör ner grädden i kryddblandningen.
  3. Tillsätt det siktade mjölet blandat med bikarbonat och rör tills allt är blandat.
  4. Låt degen vila ett dygn i kylskåpet.
  5. Ta fram degen 1 timme innan utbakning.
  6. Sätt ugnen på 190 grader.
  7. Kavla ut degen tunt direkt på bänken och ta ut hus med mått.
  8. Lägg delarna på en plåt med bakplåtspapper.
  9. Baka pepparkakorna mitt i ugnen ca 10 minuter i 190 grader. Passa noga så att de inte bränns.

Glasyr

  1. Blanda florsocker med äggvita och några droppar ättikssprit.
  2. Gör en strut av smörpapper och klipp ett litet hål i yttersta spetsen.

Sockerlim

  1. Koka socker, vatten och glykos till 155 grader och slå ut på en oljad plåt, låt bli hårt.
  2. Krossa sedan lite i taget, smäl i stekpanna, foga sedan samman huset.