Den godaste av alla småkakor, tycker jag. Till glass eller mousse är mandelflarn det perfekta inslaget med den lätta sprödheten och knäckiga mandelsmaken. /Malin Landqvist - Receptet är hämtat ur boken Svenska kakor och desserter
Hacka sötmandeln fint, men låt några vara i lite grövre bitar.
Lägg alla ingredienser utom mandeln i en kastrull.
Sjud 1–2 minuter under omrörning (den ska inte koka).
Rör ner mandelhacket.
Klicka ut ca 35 klickar mycket glest på bakplåtspappersklädda plåtar.
Grädda mitt i ugnen, 5–6 minuter tills de fått ljusbrun färg. Passa dem noga!
Smörkräm
Rör ihop florsocker, vaniljsocker och smör i en kastrull på medelvärme. Tillsätt sedan äggulan och rör slätt.
Korgar
När flarnen tagits ut ur ugnen får de svalna i en eller ett par minuter tills de precis går att lyfta av från plåten med hjälp av en stekspade eller palett.
Lägg dem på den kupiga undersidan av en muffinsplåt, eller på upp och nervända glas. Forma dem försiktigt, de stelnar jättefort!
Fyll korgarna med glass och bär.
Man kan även lägga dem att stelna över en kavel eller flaska så att de blir böjda. Eller som på gammaldags bageri försiktigt forma dem till rullar när de vilat några sekunder på kaveln.