Torskrygg med krämig äggula

Marcus Samuelsson

Torskrygg med krämig äggula

21 ingredienser

Torskrygg med krämig äggula och pepparotsås samt dillkokt potatis.

Ingredienser

Torskrygg

  • 4 bitar torskrygg med skinn (à 160 g)
  • 3 msk rapsolja
  • 1 msk smör
  • salt
  • vitpeppar

Krämig äggula

  • 4 ägg

Pepparrotsås

  • 1 schalottenlök, finhackad
  • 2 klyftor vitlök, finhackad
  • 1 bit färsk pepparrot, skuren i småbitar (liten bit)
  • 2 msk matolja
  • 1 dl vitt vin
  • 4 dl musselbuljong
  • 1 dl vispgrädde
  • 1 dl mjölk
  • 1 msk dill, hackad
  • salt
  • vitpeppar

Dillkokt potatis

  • 400 g delikatesspotatis
  • 6 dillkvistar
  • salt
  • 2 msk smör, att steka i

Gör så här

Torskrygg

  1. Salta och peppra fisken på båda sidor.
  2. Stek fisken i varm panna på skinnsidan tills skinnet är gyllenbrunt och krispigt.
  3. Vänd och stek på köttsidan tills fisken är klar.

Krämig äggula

  1. Löskoka äggen och ta bort all äggvita.

Pepparrotsås

  1. Fräs schalottenlök, vitlök och pepparrot i lite matolja.
  2. Häll i vitvinet och musselbuljongen, reducera till hälften och tillsätt grädde och mjölk, reducera 1/3.
  3. Smaksätt med salt och peppar.
  4. Avsluta med den hackade dillen.

Dillkokt potatis

  1. Koka potatisen i saltat vatten med dill tills den är genomkokt.
  2. Häll av vattnet och dela potatisen i hälften, stek dessa i lite smör tills de är gyllenbruna.
  3. Riv lite färsk pepparrot på toppen när det serveras.