Mandelmjölk

Mandelmjölk recept
Foto: Susanne Kindt

Mandelmjölk

Av: Marita Karlsson

Från: Nyhetsmorgon

4 ingredienser

7 min + blötläggning

Vill du göra egen mandelmjölk? Här är ett recept på en sockerfri variant som ändå har god och mild smak. Mandlarna till mandelmjölken ska blötläggas i 6 till 8 timmar. Recept från boken Hälsokick! - smoothies, juicer och snacks att må bra av

Vill du ha krämigare mandelmjölk, lägg till 1 dl mandlar. Minska med 1 dl mandlar för tunnare. Andra kryddor som är goda att smaksätta med: kanel, kardemumma, muskot (riven), kokosextrakt, mandelextrakt och chaikrydda.

Ingredienser

portioner l
  • 3 dl mandlar, blötlagda i 6 till 8 timmar
  • 1 l kokosvatten (eller vanligt vatten)
  • 1 tsk vanilj
  • 0,5 krm himalayasalt

Gör så här

  1. Lägg mandlar i en skål eller burk och täck med tillräckligt med vatten så att de får plats att svälla. Låt stå svalt i minst 6 timmar eller över natten. Då blir de både lättare att mixa och enklare för magen att smälta.
  2. Sila bort vattnet och skölj mandlarna noga. Lägg dem i mixern och mixa på hög hastighet i någon minut tills du får en fin, vit mjölk.
  3. Sila mjölken genom en nötmjölkspåse ner i en skål och krama med händerna så att du får ut varenda liten droppe. Rör ner vanilj och salt.
  4. Häll över mjölken i en glasflaska med lock och förvara i kylen i upp till 3 dagar. Skaka före användning.