Ris i ugn med fläskkarré, chorizo, paprika och lök

Ris i ugn med fläskkarré, chorizo, paprika och lök
Foto: Ingvar Eriksson och Tina Axelsson
Markus Aujalay 2020
Markus Aujalay 2020

Ris i ugn med fläskkarré, chorizo, paprika och lök

15 ingredienser

Lättlagad och jättegod rätt som sköter sig själv i ugnen. Perfekt för lata söndagar!

En suverän ugnsrätt, så enkel att röra ihop, det går inte attmisslyckas. Matlagningen består av att paprika, korvar, tomater,vitlök och annat gott skjutsas in i ugnen där det får ta mycket, mycket god tid på sig. Ställ ugnsblecket mitt på bordet och njut. /Markus

Ingredienser

portioner
  • 800 g fläskkarré, i bit
  • 4 msk olivolja, till stekning
  • 2 röda paprikor, delade och urkärnade
  • 2 tomater, i klyftor
  • 1 gul lök, i klyftor
  • 6 klyftor vitlök
  • 4 råa chorizo
  • salt
  • svartpeppar
  • 0,5 msk rökt paprikapulver
  • 3 dl vitt vin
  • 6 dl kycklingbuljong
  • 2 dl rundkornigt ris (arborio eller carnaroli)

Till servering

  • olivolja
  • bröd

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 150 grader. Bryn köttet runt om på hög värme i olivolja i en stekpanna. Lägg över i en ugnssäker form.
  2. Stek paprika, tomater, lök, vitlök och korv hastigt i samma olja och lägg sedan i formen med köttet. Krydda med salt, peppar och paprikapulver.
  3. Koka ur stekpannan med vinet och häll över i formen tillsammans med buljongen. Täck med aluminiumfolie och tillaga i mitten av ugnen ca 5 timmar. Känn efter att köttet är riktigt tillagat
  4. och lätt faller isär.
  5. Höj temperaturen till 200 grader. Häll riset i formen och blanda runt. Sätt in formen i ugnen igen utan folie och tillaga ca 30 minuter tills riset är klart. Ringla över lite olivolja och smaka av med salt och peppar. Servera med bröd.