Risgrynsgröt i ugn

Tomtegröt - NY
Foto: Köket
Mathias Dahlgren
Mathias Dahlgren

Risgrynsgröt i ugn

12 ingredienser

2,5 h

Varför laga gröten i ugnen? Det smarta med att laga gröten i ugnen är att gröten inte bränner fast i botten, vilket den lätt gör om man kokar den på spisen, och att gröten får lite krämigare konsistens.

Andra möjligheter
Även en god äppelmos, kokt med kanel, är gott som tillbehör till tomtegröten. Om man vill prova något lite busigt och annorlunda, är det ruskigt gott att ersätta den kalla mjölken med en klick vaniljglass och sedan strö socker- och kanelblandning över. Lycka till i köket!

Ingredienser

portioner
  • 3 dl rundkornigt ris (grötris)
  • 6 dl vatten
  • 8 dl standardmjölk (ekologisk)
  • 1 tsk salt
  • 1 kanelstång
  • 3 msk strösocker (ekologiskt)
  • 20 g smör (ekologiskt)
  • 1 dl vispgrädde, vispad (ekologisk)
  • 0,5 krm salt

Till servering

  • malen kanel
  • rörsocker
  • mjölk, kylskåpskall (ekologisk)

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 100 grader.
  2. Koka upp risgrynen i vatten, låt sjuda i ca 10 minuter. Koka upp mjölken i en annan kastrull med salt, socker och kanelstången. Häll mjölkblandningen över risgrynen, rör runt med sked så att allt blandas väl.
  3. Täck med lock och sätt in i ugnen. Baka tills all vätska sugits upp av grynen. Tid ca 2 timmar innan all mjölk sugits in i grynen men tiden kan variera beroende på ugn.
  4. Lyft på locket och vänd in först smöret och sedan grädden till idealt krämig gröt, smaka av med salt. Servera med kall mjölk och socker- och kanelblandning.