Cabaretbakelser – Life is a Cabaret

Cabaretbakelser – Life is a Cabaret
Foto: Mattias Kristiansson
Mattias Kristiansson porträtt
Mattias Kristiansson porträtt

Cabaretbakelser – Life is a Cabaret

15 ingredienser

Baka läckra bakelser med cabaret-tema. Du behöver sprits med stjärntyll samt tartelettformar till dessa mördegskakor med chokladtryffel.

Alla stora stjärnor har ett paradnummer som de kör till leda och som älskas av alla även när stjärnan inte längre har tänder, hår eller röst kvar. Jag kan inte dansa, än mindre sjunga. Inte ens boostad av alkohol och påhejad av sarkastisk personal på ett övergivet karaokehak. Jag kan inte gå i klackar och har för taskiga spiror för att göra mig bra i kortkort, men baka kakor kan jag och den här är mitt paradnummer – en tokig cabaretdansös som lekfullt sprattlar med benen i luften och blottar sin skira underkjol. Life is a Cabaret old chum, come do the Cabaret ...

Ingredienser

portioner

Mördeg

  • 6 dl vetemjöl
  • 0,5 krm salt
  • 225 g smör
  • 0,5 dl florsocker
  • 0,75 dl strösocker
  • 1 ägg
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 2 tsk röd hushållsfärg

chokladtryffel

  • 100 g mörk choklad
  • 1 dl vispgrädde
  • 1 msk honung
  • 0,5 krm flingsalt
  • 2 msk smör, rumstempererat
  • Små tartletteformar
  • sprits med stjärntyll

Gör så här

Mördeg

  1. Mixa ihop vetemjöl, salt, smör, florsocker och strösocker i en matberedare så att smöret finfördelas.
  2. Tillsätt sedan äggoch vaniljsocker och mixa tills det börjar likna en deg.
  3. Du kan även nypa ihop samtligaingredienser för hand om du vill.
  4. Färga ¾ av degen röd genom att knåda in röd karamellfärg i den.
  5. Tillsätt mer karamellfärgtills du är nöjd med nyansen.
  6. Den röda degbiten är till kjolen och den ofärgade till benen.
  7. Plasta in de båda degbitarna och låtvila i kylen minst 30 minuter.
  8. Kavla ut den färgade degen tunt, ca 3 mm.
  9. Fodra sedan tarteletteformarna meddegen.
  10. Enklast är att ta ut rundlar med ett glas eller kakmått som har någon cm större diameter än formarna.
  11. Tryck ut rundlarnai formarna och trimma bort den deg som sticker upp.
  12. Pricka botten med en gaffeloch grädda i 175 grader i 10–12 minuter.
  13. Ta ut och låt svalna.
  14. Nu är det dags för den ofärgade degen. Kavla ut den lika tunt, runt 3 mm. Använd sedan benmallen på sidan 119 i min bok, eller gör en egen.
  15. Lägg mallen på degen och skär runtden med en vass kniv.
  16. Lägg benen på ett bakplåtspapper och grädda i 175 grader i 6–8minuter. Ha stenkoll så att de inte bränns.
  17. Ta ut och låt svalna.
  18. Måla på "klackarna" med hjälp av en smal pensel och röd karamellfärg.

Chokladtryffel

  1. Hacka chokladen fint och koka upp vispgrädden.
  2. Takastrullen från plattan och rör sedan ner den hackade chokladen.
  3. Tillsätt honung, salt och smör och rör lite till.
  4. När det har blivit till en sammetslen, nästan skrämmande mörk chokladkräm häller du över den i en skål, plastar in och låter svalna i rumstemperatur.
  5. När chokladtryffeln har fått en tillräckligt fast konsistens så fyller du en spritspåse med den och spritsar ner i mördegsskalen.
  6. Det ska ju vara en flygande underkjol så det behöver absolut inte vara perfekt.
  7. Avsluta med två sprattlande ben.