Ingefärskakor

Maud Onnermark

Ingefärskakor

9 ingredienser

Kryddiga kakor som påminner om engelska ginger biscuits. De kallas också Rånepepparkakor efter receptets ursprung i Råneå i Norrbotten. /Maud Onnermark
Receptet kommer från Bonniers kokbok.

Receptet ger ca 100 kakor.

Ingredienser

  • 200 g smör, rumsvarmt
  • 5 dl strösocker
  • 1,5 dl mörk sirap
  • 2 dl vispgrädde
  • 1 citron, finrivet skal
  • 0,5 dl citron, pressad
  • 10 dl vetemjöl [600 g]
  • 1,5 msk bikarbonat
  • 2 msk ingefära, mald

Gör så här

  1. Rör smör och socker tills det blir pösigt.
  2. Tillsätt sirap, grädde, citronskal och citronsaft.
  3. Blanda vetemjöl, bikarbonat och ingefära.
  4. Rör ner det i smeten.
  5. Låt den vila i kylskåp i några timmar eller tills det går att rulla kulor av den.
  6. Sätt ugnen på 125 grader.
  7. Rulla små kulor och lägg dem på plåt. Lägg dem inte för tätt eftersom de flyter ut en hel del.
  8. Grädda mitt i ugnen i 30–35 minuter tills kakorna blir vackert bruna.