Mandelknäck med honung

Mandelknäck med honung
Foto: Jan Bengtsson
Maud Onnermark
Maud Onnermark

Mandelknäck med honung

11 ingredienser

Mandelknäck med honung och frukttärningar är en riktigt god kaka som smakar nästan som konfekt med sitt knäckiga lite sega täcke på mördegsbotten. Baka kakan på en plåt och skär den sedan i bitar. /Maud Onnermark
Receptet kommer från Bonniers kokbok.

Receptet ger ca 50 bitar.

Ingredienser

Botten

  • 4 dl vetemjöl [240 g]
  • 1 dl strösocker
  • 2 tsk bakpulver
  • 125 g smör, kallt
  • 1 ägg (stort)

Fyllning

  • 125 g smör
  • 2 dl strösocker
  • 1 dl honung
  • 0,5 dl vispgrädde
  • 100 g kakfyllning (kanderade citrusskalstärningar)
  • 200 g mandelspån

Gör så här

Botten

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Blanda mjöl, socker och bak-pulver i en matberedare.
  3. Tillsätt smöret i bitar, mixa tills det är finfördelat.
  4. Tillsätt ägget och mixa ihop till en deg.
  5. Kavla mellan två bakplåtspapper ut degen till en rektangel, 30 × 40 cm.
  6. Lägg över på en plåt och ta bort det övre papperet.
  7. Grädda mitt i ugnen i cirka 8 minuter.

Fyllning

  1. Smält smör, socker och honung i en kastrull.
  2. Tillsätt grädde, fyllning och mandelspån.
  3. Bred smeten över mördegsbottnen och grädda mitt i ugnen i ytterligare cirka 12 minuter tills kakan har fått fin färg.
  4. Låt kakan svalna och skär den sedan i små bitar med riktigt vass kniv.