Chokladglacerad mustig chokladkaka

Monika Ahlberg

Chokladglacerad mustig chokladkaka

13 ingredienser

En chokladkaka med chokladglasyr som slår det mesta. Så god, fyllig, mäktig och maffig! Servera kakan med hallon och lättvispad grädde.

Receptet räcker till en större 1,5 litersform men på alla hjärtans dag bakar jag den i fyra mindre, hjärtformade formar. /Monika Ahlberg

Ingredienser

Chokladkaka

  • 200 g smör, rumsvarmt
  • 2,5 dl strösocker
  • 1 dl kakao
  • 1 apelsin, skal och saft
  • 3 ägg
  • 4,5 dl vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 dl vispgrädde
  • 100 g mörka chokladknappar (eller grovt hackad mörk choklad)

Chokladglasyr

  • 150 g mörk choklad
  • 1 tsk smör

Till servering

  • 1 ask hallon
  • grädde, lättvispad

Gör så här

  1. Rör ihop smör och socker vitt och poröst.
  2. Tillsätt kakao samt skal och saft av apelsin. Rör ner äggen, ett i taget.
  3. Blanda mjölet med bakpulvret och tillsätt växelvis med vispgrädden.
  4. Vänd till sist ner chokladknapparna eller den grovt hackade chokladen.
  5. Häll smeten i en smord och bröad form, ca 1 1/2 liter (eller fyra mindre). Grädda kakan i 175 grader varm ugn i ca 40-45 minuter. Låt den gärna vara en aning kladdig i mitten.
  6. Smält chokladen till glasyren i ett vattenbad. Rör ner smöret i den smälta chokladen.
  7. Häll glasyren över kakan just före den ska serveras. Garnera med färska hallon och servera med en klick lättvispad grädde.