Sätt ugnen på 250 grader. Skala potatisen och lägg den i en gryta med lättsaltat vatten. Koka upp och låt koka i 20 minuter.
Värm upp en stor stekpanna med smör och olja. Lägg i färsen när smöret tagit färg. Fördela färsen med en träslev och låt den brynas en stund. Salta och peppra.
Skala och finhacka löken. Tillsätt den och tomatpurén i färsen, rör om och fortsätt stekningen några minuter.
Häll i krossade tomater och persilja och låt det hela småkoka i cirka 10 minuter.
Smaka av med HP-sås och eventuellt mer salt och peppar.
Slå av vattnet från potatisen och mosa den.
Tillsätt mjölk, smör, salt och peppar. Rör moset fluffigt med en gaffel.
Smörj en rymlig ugnssäker form och slå färsen i formen. Täck med ett lager potatismos och strö riven ost över.
Sätt ugnen på 250 grader och gratinera anrättningen tills den fått fin färg, cirka 15 minuter.