Fåraherdens paj

Fåraherdens paj
Foto: Fredrik Sandin Carlson
Nils Emil Ahlin
Nils Emil Ahlin

Fåraherdens paj

17 ingredienser

40 min

Tomat- och lökgratinerad lammfärs under täcke av potatismos. En riktig Irländsk klassiker!

En traditionell Shepherd´s pie innehåller alltid lammkött. Anväder man vanligt kött, blir det i stället en Cottage pie.

Ingredienser

portioner
  • 600 g lammfärs
  • 2 gula lökar, finhackade
  • 2 msk tomatpuré
  • 1 förp krossade tomater
  • 2 msk HP-sås
  • 1 dl persilja, hackad
  • salt
  • peppar, från kvarn
  • smör
  • olja

Potatismos:

  • 10 potatisar, skalade
  • 3 msk smör
  • 2 dl mjölk, varm (eller gräddmjölk)
  • salt
  • vitpeppar, från kvarn
  • 2 dl ost, riven
  • sallad, till servering

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 250 grader. Skala potatisen och lägg den i en gryta med lättsaltat vatten. Koka upp och låt koka i 20 minuter.
  2. Värm upp en stor stekpanna med smör och olja. Lägg i färsen när smöret tagit färg. Fördela färsen med en träslev och låt den brynas en stund. Salta och peppra.
  3. Skala och finhacka löken. Tillsätt den och tomatpurén i färsen, rör om och fortsätt stekningen några minuter.
  4. Häll i krossade tomater och persilja och låt det hela småkoka i cirka 10 minuter.
  5. Smaka av med HP-sås och eventuellt mer salt och peppar.
  6. Slå av vattnet från potatisen och mosa den.
  7. Tillsätt mjölk, smör, salt och peppar. Rör moset fluffigt med en gaffel.
  8. Smörj en rymlig ugnssäker form och slå färsen i formen. Täck med ett lager potatismos och strö riven ost över.
  9. Sätt ugnen på 250 grader och gratinera anrättningen tills den fått fin färg, cirka 15 minuter.
  10. Servera tillsammans med en god sallad.