Gräddig fläskfilégryta

Gräddig fläskfilégryta
Foto: Fredrik Sandin Carlson
Nils Emil Ahlin
Nils Emil Ahlin

Gräddig fläskfilégryta

13 ingredienser

30 min

Gräddig fläskfilégryta, en lättlagad och festlig gryta med fläskfilé.

Ingredienser

portioner
  • 400 g fläskfilé
  • 1 gul lök, finhackad
  • 200 g champinjoner, delade i 4 bitar
  • 3 msk tomatpuré
  • 2 msk dijonsenap
  • 2 dl vispgrädde
  • 1 saltgurka, strimlad
  • citron
  • smör
  • salt
  • peppar, från kvarn
  • persilja, hackad
  • gräddfil, till servering

Gör så här

  1. Skär fläskfilén i långsmala strimlor, cirka 1/2 centimeter tjocka.
  2. Skala och hacka löken. Dela champinjonerna i fyra delar. Fräs lök och champinjoner i smör i en traktörpanna eller gryta. Låt det spad som bildas koka ihop nästan helt. Tillsätt tomatpuré och senap, rör om och fräs ytterligare en liten stund.
  3. Värm upp en stor stekpanna, lägg i smör och låt det bli brynt. Lägg i bitar av fläskfilé och bryn dem hastigt på stark värme. Salta och peppra och lägg över köttet i traktörpannan eller grytan. Koka ur pannan med lite vatten och häll det i traktörpannan eller grytan.
  4. Tillsätt grädden och småkoka tills din fläskfilégryta har simmig konsistens. Smaka av med några droppar citronsaft och eventuellt mer salt och peppar. Lägg i saltgurkan, strö över hackad persilja. Servera grytan med gräddfil.