Skär fläskfilén i långsmala strimlor, cirka 1/2 centimeter tjocka.
Skala och hacka löken. Dela champinjonerna i fyra delar. Fräs lök och champinjoner i smör i en traktörpanna eller gryta. Låt det spad som bildas koka ihop nästan helt. Tillsätt tomatpuré och senap, rör om och fräs ytterligare en liten stund.
Värm upp en stor stekpanna, lägg i smör och låt det bli brynt. Lägg i bitar av fläskfilé och bryn dem hastigt på stark värme. Salta och peppra och lägg över köttet i traktörpannan eller grytan. Koka ur pannan med lite vatten och häll det i traktörpannan eller grytan.
Tillsätt grädden och småkoka tills din fläskfilégryta har simmig konsistens. Smaka av med några droppar citronsaft och eventuellt mer salt och peppar. Lägg i saltgurkan, strö över hackad persilja. Servera grytan med gräddfil.