Smält smöret och häll mjölken och kardemumman. Värm till 30 grader. Använd termometer så blir det inte för varmt.
Lös upp jästen med lite av vätskan i degbunken. Häll i resten av ingredienserna och knåda på medelfart i 10 min. Handknådar du så bör det ta lite längre tid.
Låt jäsa övertäckt i ca 45 min (gör fyllningar under tiden).
Stjälp upp degen och knåda den lätt. Använd inte för mycket mjöl. Dela degen i två delar.
Kanelbullar
Kavla ut ena halvan av degen till en rektangel ca 30 x 40 cm. Var noga med att mjöla under och lyft degen mellan kavlingarna så att du vet att den inte fastnar. Det är ibland lättare att mjöla ovansidan och vända på degen istället.
Bred på kanelfyllningen (se nedan) och rulla ihop degen till en tät rulle som du sedan skär i 3-4 sm breda bitar.
Lägg i formar. Jäs övertäckta i ca 30 min.
Pensla med uppvispat ägg och strö över rikligt med pärlsocker. Grädda i ca 15 min i 225 grader. Ät. Drick minst en liter mjölk till!
Kanelfyllning
Krossa kardemummakärnorna, vispa samman allt till en slät kräm.
Gifflar
Kavla ut degen till en rektangel som är 20 x 70 cm. Tror du att det blir svårt kan du göra en 40 x 35 cm istället och dela på mitten. Mjöla ofta och lite och lyft degen regelbundet så ordnar det sig.#
Använd en pizzaskärare eller liknande för att skära ut trekanter med basen 10-12 cm. Det är troligen enklast att skära en i taget och göra giffeln klar innan du skär nästa.
Klicka på en rågad tesked av apelsinmarmeladen vid basen på trekanten. Rulla ihop ganska tätt.
Lägg gifflarna på bakplåtspapper med degspetsen nedåt. Jäs övertäckta i ca 30 min.
Pensla ytan, men helst inte de skurna kanterna, med uppvispat ägg.
Grädda i ca 15 min i 225 grader.
Pensla ytan med smält smör och doppa i strösocker. Ät.