Krusbärspaj med aprikosmarmelad

Krusbärspaj med aprikosmarmelad och kardemumma
Foto: TV4
Sigrid Bárány
Sigrid Bárány

Krusbärspaj med aprikosmarmelad

8 ingredienser

ca 40 min

Aprikosmarmelad ger en mjuk bottenklang till krusbärens spetsiga syrlighet i denna paj på färdig smördeg. Kardemumma och krusbär är ett äktenskap instiftat i himmelen. 

Smördegen i denna krusbärspaj kan naturligtvis ersättas med pajdeg eller med en botten gjord på mandelmjöl för glutenallergikern.

Ingredienser

portioner6 - 8 bitar
  • 1 förp smördeg, kyld
  • 6-8 dl färska krusbär
  • 1,5 dl aprikosmarmelad (kan ersättas med plommon- eller körsbärsmarmelad)
  • 0,5 tsk hela kardemummafrön (eller 2 krm malen kardemumma)
  • 0,5 dl rörsocker
  • 1 tsk majsstärkelse (eller potatismjöl)
  • 2 tsk vaniljsocker eller frön från 0,5 vaniljstång

Till servering

  • vaniljvisp, vispad och vispgrädde, 50/50 (eller vaniljglass)

Gör så här

  1. Värm ugnen till 200 grader, 180 grader varmluft.
  2. Snoppa krusbären.
  3. Stöt kardemumman i mortel och blanda med råsocker, vaniljsocker och maizena.
  4. Smörj en pajform och klä den med smördegen. Om det blir deg över, skär ut remsor att lägga ovanpå pajen.
  5. Bred ut aprikosmarmeladen över smördegen.
  6. Häll bären i pajformen och strö över kardemummasockret. Lägg över eventuella degremsor.
  7. Grädda pajen mitt i ugnen i ca 25 minuter eller tills bären vätskat sig och degen blivit gyllenbrun.
  8. Låt svalna och servera pajen ljummen eller kall med en blandning av vaniljvisp och grädde.