Paprikás med kyckling

Sigrid Bárány

Paprikás med kyckling

11 ingredienser

ca 1 h

Det går utmärkt att laga paprikás även med andra typer av kött. Det viktiga är löken, paprikapulvret och crème fraichen. En genväg för stressade är att använda köttet från en färdiggrillad kyckling, göra såsen och låta kycklingen puttra med i några minuter

Om du gillar rätter med smak av paprikapulver finns det en poäng med att besöka en saluhall (eller Budapest) och investera i The Real Thing. Det finns jättefint paprikapulver i vanliga matvarubutiker men det är fortfarande stor skillnad på det direktimporterade paprikapulvret - det smakar så mycket mer. Var noga med vilken sort du köper. Det starka paprikapulvret är ordentligt starkt och för en ultrakramig trygghetsrätt som den här vill du ha massor av smak från det söta pulvret, men inte alltför stor utmaning när det gäller hettan.
Édesnemes, csemege och csípös csemege är alla milda och söta paprikapulver medan erös är stark.

Ingredienser

portioner portioner (kan halveras)
  • 2 hela kycklingar, styckade (16 kycklinglår eller 8 kycklingklubbor)
  • 1 tsk salt
  • 4 gula lökar
  • smör, till stekning
  • 3 msk ungerskt paprikapulver, av den söta sorten, inte den starka
  • 1 tsk starkt ungerskt paprikapulver (eller 0,5 tsk cayennepeppar)
  • 6 dl hönsbuljong (vatten + 1 tärning)
  • 3 dl crème fraîche (eller smetana)
  • salt
  • malen svartpeppar

Till servering

  • ris, pappardelle eller tagliatelle

Gör så här

  1. Salta kycklingbitarna och låt dem ligga framme i rumsvärme.
  2. Skiva löken tunt på längden och bryn skivorna i smör så att de får färg och mjuknar något. Lägg åt sidan.
  3. Bryn kycklingbitarna i omgångar i smör i en stekpanna eller stekgryta så att de får ordentligt med färg.
  4. När alla är brynta lägger du dem tillsammansmed lök, paprikapulver eller cayennepeppar och buljong i grytan och kokar upp. Täck grytan med lock och låt kycklingen puttra på svag värme i 30-45 minuter tills den är mör och fin.
  5. Ta upp kycklingen med hålslev.
  6. Rör ner crèmefraiche i grytan och koka upp. Om såsen känns för tunn, red den med 1-2 msk vetemjöl utrört i lite kallt vatten eller med maizena redning som du häller direkt i grytan.
  7. Smaka av med salt och peppar och lägg sedan tillbaka kycklingen. Låt alltihop bli genomvarmt och servera med valfritt tillbehör.