Påskpaj

Sigrid Bárány

Påskpaj

17 ingredienser

Sigrid Bárány, vinnaren av Sveriges mästerkock 2012, tipsar om en härlig påskpaj att ha på påskbordet.

Servera pajen ljummen med gräddfil eller turkisk yoghurt, gärna blandad med lite hackad mynta, samt en tomatsallad.

Ingredienser

portioner
  • 2 smördegsrullar, färska
  • 1 gul lök
  • 1 klyfta vitlök
  • smör, till stekning
  • 600 g nötfärs (eller nöt+lamm)
  • 0,5 tsk malen spiskummin
  • 2 krm malen kanel
  • 1 tsk salt
  • svartpeppar (efter smak)
  • 2 dl ost, riven
  • 1 äggula
  • 0,5 dl mjölk (eller grädde)
  • 0,5 dl persilja, hackad
  • 0,5 dl färsk koriander, hackad
  • 0,5 dl ev pinjenötter
  • 6 ägg
  • 1 ägg, till pensling

Gör så här

  1. Värm ugnen till 200.
  2. Fräs lök och vitlök i smör så att de mjuknar.
  3. Blanda i köttfärsen i omgångar och låt den brynas.
  4. Krydda med salt, peppar, spiskummin och kanel.
  5. Häll över köttfärsröran i en skål och tillsätt ost, äggula och mjölk eller grädde.
  6. Smörj en djup springform och tryck ut en av smördegsrundlarna i den så att kanterna täcks helt.
  7. Fyll med köttfärsröran.
  8. Gör sex små gropar i köttfärsröran och knäck äggen i groparna.
  9. Salta och peppra på äggen.
  10. Täck pajen med smördegslocket, nyp ihop kanterna och pensla med uppvispat ägg.
  11. Grädda pajen i lägre delen av ugnen i 30-40 minuter eller tills den är gyllenbryn, genomvarm och äggen har stelnat.